Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські партійці на старті місцевих виборів: підрахунки й очікування


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині розпочинається підготовка до місцевих виборів: основні політичні партії формують штаби. Між тим, за якими правилами «гратимуть» восени, місцеві партійці достеменно не знають: законопроект щодо місцевих виборів, ухвалений парламентом у першому читанні, збиває з пантелику як опозиціонерів, так і партійців із «більшості». Чого очікують від наступних місцевих виборів на Дніпропетровщині? Думки партійців та експертів.

У дніпропетровських штабах партійці, як школярі: читають і рахують. Читають ще остаточно не ухвалений виборчий закон, рахують гроші на майбутні вибори. В осередку партії «Батьківщина» вже підрахували: зі зміною законодавства і впровадженням грошової застави за право бути обраним вибори обійдуться дуже дорого. Ціна питання – мільйони, каже заступник голови обласної організації «Батьківщини» Валерій Мурлян.

«Ми порахували: щоб зареєструвати кандидатів у депутати на всіх округах Дніпропетровської області, треба внести застави близько 5 мільйонів гривень. За Конституцією, кожна людина має право бути обраною, але ж не сказано «обраною за гроші». Це суттєве порушення. Ще одне: фактичний керівник виборчого штабу в області – голова обласної держадміністрації. Далі я можу вже не розповідати, як здійснюватиметься тиск», – вважає представник партії «Батьківщина».

Гроші на заставу, гроші на гречку…

Дніпропетровські партійці й експерти обговорююють майбутні місцеві вибори
Те, що партії поставлені в нерівні умови, визнають і комуністи. Зараз на місцях вони жорстко критикують своїх товаришів по парламентській коаліції – регіоналів – за виборчі новації. Комуністи впевнені: «регіонали» готуються застосувати адмінресурс, отож місцеві вибори будуть «виборами без вибору».

«Буде єдиний адмінресурс, і це буде фальсифікація виборів. Якщо будуть вноситись гроші в заставу, це не дає можливості будь-кому бути обраним. 7 тисяч гривень – це велика сума для простої людини. А до них треба ще додати гречку, що там ще», – зазначає керівник міської організації Комуністичної партії Катерина Відякіна.

У місцевому штабі Партії регіонів усі звинувачення відкидають. Кажуть: фальшувань не буде. Звинувачення у використанні адмінресурсу безпідставні, бо голова облдержадміністрації не очолює виборчий штаб регіоналів, заявляє заступник голови обласної організації партії регіонів Павло Безуглий.

«Із точки зору Партії регіонів, здійснювати фальсифікації немає сенсу. Сьогодні партія має високі рейтинги. Нам навпаки треба старатись, щоб на всіх дільницях результати виборів були визнані», – вважає регіонал.

Законодавчі «шпарини» для нечесних виборів

А втім, в місцевому осередку Комітету виборців у прозорості майбутніх перегонів не впевнені. Його голова Станіслав Жолудєв бачить кілька ймовірних законодавчих «дірок» для нечесних виборів. Ще одна «дірка» – спосіб призначення керівників виборчкомів.

«У законопроекті сказано чітко: у відповідності з досвідом роботи, вища комісія призначатиме голову, секретаря та заступника тервиборчкому. В Україні немає системи сертифікації членів виборчих комісій. Так на основі яких же суб’єктивних факторів ЦВК буде їх призначати?!», – обурюється представник Комітету виборців.

Експерти сходяться в одному: виборчий законопроект дозволив громадським організаціям спостерігати за місцевими виборами, це великий плюс. Однак він зводиться нанівець законодавчими недопрацюваннями – умисними чи випадковими. Така думка дніпропетровського політолога Віктора Пащенка.

«Ті моменти, про які говорилось на президентських виборах, залишились: і голосування вдома, і можливість внесення в списки виборців у день виборів. Це слизькі моменти», – зазначив Віктор Пащенко.

Верховна Рада України призначила місцеві вибори на 31 жовтня 2010 року.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG