Доступність посилання

ТОП новини

Зламати стереотип про «донецьких»


Російський дизайнер Артемій Лебедєв
Російський дизайнер Артемій Лебедєв

Донецьк – Відомий російський дизайнер Артемій Лебедєв розроблятиме сайт про підготовку Донецька до Євро-2012, який має допомогти подолати негативні стереотипи про донеччан. Із веб-сторінки розпочнеться зміна образу (ребрендинг) Донецької області. Радіо Свобода поцікавилось думкою культурної громадськості Донецька щодо доцільності проекту.

«Донецьк сказав – Донецьк зробив» – таким буде можливе гасло майбутнього сайту регіону до європейської футбольної першості. Днями засновник студії дизайну і відомий російський блогер Артемій Лебедєв відвідав Донецьк, щоб домовитись із місцевою владою про проект зміни іміджу області.

Для вузького кола запрошених дизайнер провів коротеньку презентацію майбутнього сайту, присвяченого Євро-2012. Про нюанси проекту і його вартість ні замовник, ані виконувач поки не розповідають.

Нинішній голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк цього тижня лише підтвердив, що хоче співпрацювати з Артемієм Лебедєвим. Радіо Свобода звернулося за коментарем до російського дизайнера, але відповіді наразі не отримало.

Чим пишаються донеччани


Ідею про зміну іміджу Донеччини Анатолій Близнюк виношує вже не перший рік. За його словами, ребрендинг регіону, його реабілітація в очах української громадськості потрібні для того, щоб показати, якими насправді є донеччани.

Самі жителі знають, що їхній регіон називають бандитським, совєтським і малокультурним. І це попри те, що донеччани пишаються працьовитістю своїх гірників та металургів, трояндами і музичними традиціями.

Місто потребує створення легенди

Чи ж заважають жителям Донецька стереотипи про їхнє місто? Музикант Олексій Петухов багато подорожує зі своєю групою, а отже, не з чуток знає про ставлення інших регіонів.

«Ми були у Дніпропетровську, були в Одесі, у Миколаєві. На 1 травня я з концертом відвідав Тернопіль. В принципі, коли люди дізнаються, що ми з Донецька, ставляться нормально. А є люди, які відходять подалі», – каже музикант.

Зміна іміджу лише на папері не піде Донецькові на користь. Місто потребує створення легенди, романтичної історії, а це неможливо без плекання пам’яток культури, вважає молодий поет Євген Кошин.

«Для того, щоб люди любили своє місто, і це важливо для Донецька, потрібно привести до ладу маленький клаптик історичної частини міста», – зауважує поет.

Найдавніша частина міста занедбана, а більшість історичних пам’яток, таких як, наприклад, будинок засновника міста Джона Х’юза, належать комерційним структурам. Це заважає гостям міста відчути самобутню культуру Донеччини, вважає художниця Ольга Махно. «Треба позиціонувати наше місто як місто теж культурне, щоправда, зі специфічною культурою, та навіть унікальною», – каже вона.

Митці прагнуть взяти участь у проекті

У цілому митці не схвалюють ідею ребрендінга, якщо це буде не інвестицією в культуру, а просто наведенням зовнішнього лиску.

«На жаль, у нас культуру дуже часто плутають із футболом. Якщо говорити про серйозну культуру, то я думаю, не ребрендинг потрібен, а перш за все прищеплення культури жителям Донецької області. Я не хочу сказати, що ми некультурні або малокультурні, просто ми розвиваємось однобоко. У нас культура пов’язується з футболом, шансоном і КВН. Тому я не знаю, що вийде з цього ребрендингу», – говорить режисер Ярослав Васюткевич.

Донецькі художники, літератори, музиканти прагнуть, щоб їх запросили на обговорення проекту. Вони мають багато чого запропонувати Артемієві Лебедєву і його команді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG