Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна амністія: Сутягіна, можливо, примусово висилають із Росії


Будь-який договір, за яким учений Ігор Сутягін буде змушений залишити Росію проти своєї волі, може бути прирівняний до примусової висилки, що забороняється міжнародними законами, – повідомила Міжнародна організація Amnesty International в своєму офіційному прес-релізі.

«Якщо Ігор Сутягін – проти цієї оборудки, і йому довелося піти на неї під тиском, це може бути прирівняне до примусової висилки», – мовиться у повідомленні.

Як стверджують в Amnesty International, мати Сутягіна повідомила представникам цієї правозахисної організації, що її син був проти такої домовленості, але був змушений на неї погодитися.

Напередодні на прес-конфернеції у Москві брат Сутягіна Дмитро розповів, що вченому довелося підписати письмове визнання своєї провини і погодитися з висилкою з Росії.

Підписуючи визнання своєї провини, Сутягін позбавляється шансу домагатися визнання своїх прав у суді, включно з Європейським судом з прав людини, – наголошують в Amnesty International.

У четвер у міжнародних ЗМІ з’явилася інформація про те, що Сутягіна перевозять із Росії до Великої Британії з метою обміну на осіб, затриманих у США за підозрою в шпигунстві на користь Росії.

Завідувач сектором військово-технічної і військово-економічної політики відділу зовнішньополітичних досліджень Інституту США і Канади Російської академії наук Ігор Сутягін 7 квітня 2004 був визнаний винним у державній зраді у формі шпигунства і засуджений до 15 років позбавлення волі.

У 2004 році кілька правозахисних організацій, включно з Amnesty International, заявили, що суд над Сутягіним був несправедливим, і закликали провести новий процес.
XS
SM
MD
LG