Доступність посилання

ТОП новини

Національна безпека України – в руках розробників новітньої зброї – Центр досліджень армії


Анастасія Москвичова

Київ – П’ятеро із десяти українців, які зробили найбільший особистий внесок у розвиток національної безпеки за останні 5 років, є розробниками новітніх озброєнь. Таку інформацію оприлюднив Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння, за результатами опитування, в якому взяли участь близько 40 експертів у сфері безпеки. Це свідчить, зокрема, про те, що українці почуваються незахищеними, а нинішня оборонна система є недостатньо дієздатною, вважають оглядачі.


Внесок у зміцнення національної безпеки оцінювали, зокрема, військові аналітики, журналісти та колишні чиновники силових відомств. Першу сходинку рейтингу посів В’ячеслав Богуслаєв, генеральний директор запорізького підприємства «Мотор Січ», що спеціалізується на авіадвигунах. На другому місці – екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. Одразу за ними – виробник станцій пасивної радіоелектронної розвідки «Кольчуга-М» Юрій Рябкін, конструктор літаків спеціального призначення Дмитро Ківа та розробник високоточних ракет Олег Коростельов.

Більшість із них відома тільки у вузьких колах, оскільки люди, пов’язані з держбезпекою рідко є публічними, зазначає директор агентства новин Defense Express Сергій Згурець.

«Є попит на людей, що досягли конкретного результату, і є попит на адекватну стратегію з боку держави, аби ці досягнення, про які ми сьогодні говоримо, стали основою для переозброєння української армії для того, аби ці зразки озброєнь і купувалися українською армією, і експортувалися до інших країн», – говорить він.

Політика й армія – поза довірою українців

До рейтингу увійшло дуже мало політиків, у першій п’ятірці – тільки Анатолій Гриценко. Це свідчить про те, що їм свою безпеку українці не довіряють.

Опитування також зафіксувало неповноцінність в очах громадськості національної системи безпеки взагалі та української армії зокрема, вважає Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. Жоден із воєнних стратегів, жоден із генералів не ввійшли в десятку, що свідчить про падіння довіри до військових, зауважує він.

Зміцнення національної безпеки не завжди пов’язане із військовою силою, наголошує Валентин Бадрак. Однак, за його словами, українська інтелігенція довіри в експертів також не викликає. Зокрема, філософ Мирослав Попович посів лише 23 сходинку оприлюдненого рейтингу.

Серед позитивних тенденцій експерти називають зростання цивільного контролю над структурами, що відповідають за оборонний сектор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG