Доступність посилання

ТОП новини

Транспорт – сучасна Німеччина досі живе за архаїчним законом


Німеччина – У Європейському Союзі намагають уніфікувати й посилити пасажирські права. Уже розширені права клієнтів авіакомпаній. В майбутньому більше прав матимуть і пасажири морського й водного транспорту. За відповідне розпорядження цього тижня проголосувала більшість у Європарламенті. На черзі й посилення прав пасажирів автотранспорту. От тільки, як з’ясувалося, не в усіх країнах ЄС автобусне сполучення розвинене на належному рівні. Як би це дивно не звучало, тут пасе задніх Німеччина.

Німеччина фактично не має міжміського автобусного сполучення, що призводить до досить казусних ситуацій. Так, автобусна компанія, яка виконує рейс між німецьким Бременом і голандським Гронінгеном, має право транспортувати пасажирів виключно за межі Німеччини. А брати пасажирів до німецьких міст, які розташовані на маршруті, водіям суворо заборонено.

«Наші пасажири завжди запитують і завжди дивуються, чому нам дозволено перевозити людей тільки за межі Німеччини, а не в середині країни», – розповів представник компанії «Публікекспресс» Германн Ассманн.

Причина такої ситуації полягає в старому законі про громадський транспорт, який діє ще з 1930-х років. Цей закон забороняє автобусні маршрути там, де існує залізничне сполучення. Таке правило мало підтримати розвиток залізниці і захистити її від дешевої конкуренції. Щоправда, кілька міжміських автобусних маршрутів у Німеччині є, однак усі вони належать тій самій залізниці.

Правляча коаліція за лібералізацію

Монополія залізниці, однак, почала хитатися. Консервативні партії та ліберали, які нині перебувають у Німеччині при владі, мають намір лібералізувати ринок пасажирських транспортних перевезень.

Представник федерального міністерства транспорту Андреас Шоєр зазначає: «Закон про пасажирські перевезення має бути реформованим. Відповідної домовленості вже давно досягли учасники правлячої коаліції. Пасажири повинні отримати більше свободи, вибирати той транспорт, який їм до вподоби».

Днями й адміністративний суд, у свою чергу, виніс досить важливий вирок: німецька залізниця повинна в майбутньому миритися з тим, якщо автобусні фірми пропонуватимуть значно дешевше транспортне сполучення.

Експерти заспокоюють, що міжміське автобусне сполучення не стане серйозною конкуренцією для залізниці. Як наголошується в дослідженні, проведеному Дрезденським технічним університетом, автобусами користуватимуться зовсім нові клієнти: студенти, люди, які мають обмаль грошей, а також ті, хто досі їздив машиною, а тепер вирішив залишити її в гаражі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG