Доступність посилання

ТОП новини

До уваги піратів: українсько-американські антипіратські навчання «Сі бриз-2010» стартували


Одеса-Севастополь – У понеділок в Одеському гарнізонному будинку офіцерів на тлі нечисленних пікетів проросійських активістів пройшло урочисте відкриття восьмих українсько-американських багатонаціональних військово-морських навчань «Сі бриз». Цьогорічні маневри мають антипіратське спрямування, зібрались кораблі й військовослужбовці з 14 країн.

Українські моряки кажуть, що ці навчання корисні не лише для ВМС України, оскільки у них беруть участь підрозділи і Сухопутних військ, і Повітряних сил. За словами самих військових, будь-які навчання для них корисні самим фактом їхнього проведення. Нинішні ж майже повністю фінансуються американською стороною, що вкрай важливо для обділених увагою держбюджету українських Збройних Сил.

А ще суттєво, що під час активної фази навчань, яка розпочнеться 19 липня й триватиме до 22 липня, буде відпрацьоване проведення операції зі звільнення захопленого піратами судна й висадки морського та повітряного десанту для знищення умовної піратської бази на узбережжі.

Командувач ВМС України Віктор Максимов
За словами командувача ВМС України віце-адмірала Віктора Максимова, за кількістю цивільних моряків, які потрапляють у полон до піратів, Україна – одна з лідерів серед країн світу, тому рішення про проведення українсько-американських навчань «Сі бриз-2010» із запрошенням інших країн лише сприятиме і підвищенню авторитету України у світі, і підготовці сил флоту до участі у міжнародних операціях із боротьби проти піратства.

Всі прапори в гості

Загалом у навчаннях «Сі бриз-2010» задіяні близько тисячі українських вояків і майже півтисячі – від дванадцяти інших країн – Азербайджану, Бельгії, Греції, Грузії, Данії, Молдови, Німеччини, Польщі, Румунії, Туреччини, Швеції та США. Австрія представлена одним спостерігачем, росіяни не прислали навіть спостерігачів.

Під час відкриття навчань в Одеському будинку офіцерів
Перебігом маневрів керуватиме багатонаціональний штаб, розташований на території Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі. Берегова фаза навчань проходитиме на військовому полігоні «Широкий лан» у Миколаївській області. Там розгорнутий польовий табір, обладнані навчальні місця, де у складі берегового компоненту навчань займаються військовослужбовці трьох країн: України (батальйон морської піхоти ВМС та аеромобільна рота від Сухопутних військ), Молдови і Грузії (по одному піхотному взводу).

Морська фаза пройде у північно-західній частині Чорного моря, на морських полігонах бойової підготовки ВМС України. У ній будуть задіяні 16 кораблів, катерів та допоміжних суден від ВМС України, п’ять – від Державної прикордонної служби України, один корабель і два катери – від ВМС Туреччини та один корабель – від ВМС США.

Залучатимуться також 9 літаків і 2 вертольоти від ЗС України, патрульний літак «Оріон» від США і транспортний літак С-160 від Німеччини, з борту якого під час навчань українські морські піхотинці стрибатимуть з парашутом. Також у навчаннях беруть участь водолазні групи з України, Данії та США.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG