Доступність посилання

ТОП новини

Працівники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату можуть не дожити до пенсії


Працівники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату пікетують Адміністрацію Президента, 12 липня 2010 року
Працівники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату пікетують Адміністрацію Президента, 12 липня 2010 року
Працівники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату заявляють про утиски з боку власників комбінату. Трударі вважають, що компанія Ferrexpo, якій належить комбінат, всупереч законодавству, намагається позбавити їх пільгового статусу. За законом, робітники кар’єрів, глибиною понад 150 метрів, мають право виходити на пенсію на 10 років раніше. Глибина ж кар’єру полтавського комбінату перевищує 300 метрів. Працівники переконані, власники комбінату хочуть відтягнути час виходу трударів на пенсії, щоб зменшити свої витрати.

Із вимогою захистити свої права працівники одного з найбільших в Україні виробників залізорудного концентрату в понеділок пікетували Адміністрацію Президента. Декілька десятків працівників комбінату намагалися докликатися Президента, в рупор розповідаючи про інцидент на їхньому підприємстві.

Водій бульдозера Григорій працює на комбінаті вже 22 роки. Працівник комбінату говорить, що такі робітники як він, згідно з законом, мають право на пільгову пенсію, адже глибина кар’єру, в який він спускається щодня, становить 302 метри. Але це ще не всі фактори, які роблять умови праці на комбінаті надважкими. «Спробуйте упродовж 12 годин пропрацювати на автомобілі, де температура іноді перевищує 40-45 градусів, – розповідає водій бульдозера Григорій. – Багато років, за результатами атестації, наші робочі місця підпадали під перший пільговий список, згідно з яким можна виходити на пенсію раніше, тобто в 50 років. Згідно з останньою атестацією, яка закінчилася навесні цього року, наші робочі місця вже не підходять під пільгову категорію № 1. Мотивують це тим, що закупили нову техніку, і на цих машинах є кондиціонер».

Григорій розповідає, що на цій «новій техніці» він їздить уже не перший рік. П’ять років тому результати атестації засвідчили, що його робоче місце підпадає під першу категорію важкості праці (хоча вже тоді й був кондиціонер), а тепер, коли умови праці лише погіршились, експерти раптом дають зовсім іншу оцінку умовам роботи в кар’єрі.

Генеральний директор підприємства Віктор Лотоус запевнив робітників, що в кабінах їхніх автомобілів температура така, як у його кабінеті. Водії ж говорять, що крім жахливої спеки їхня робота супроводжується надзвичайною запиленістю і загазованістю СО2. Крім того, залізна руда має підвищений радіаційний фон.

Водій бульдозера Григорій зауважує, що молоді люди обрали собі таку важку роботу, бо знають, що на пенсію підуть на 10 років раніше, до того ж, отримають і інші додаткові пільги. Але за сприяння власників комбінату, цей порядок незаконно скасували. Тож тепер, на думку протестувальників, деякі працівники комбінату можуть просто не дожити до своєї пенсії, бо робота, яку вони виконують фактично нищить здоров’я.

Розгляд судового позову працівників заблокований

Підготовка до мітингу
Працівники Полтавського ГЗК вирішили опротестувати незаконні, на їхню думку, висновки атестації їхніх робочих місць. Олексій Кляшторний, голова координаційного комітету Всеукраїнської профспілки «Народна солідарність», розповідає, що працівники комбінату звернулись до суду, але розгляд їхнього позову фактично заблокований, адже комбінат відмовляється надати судові необхідні документи.

«Водночас і судовий орган фактично нічого не робить, – розповідає член профспілки. – Хоча через державну виконавчу службу мав би змусити власника усі ці документи надати». Олексій Кляшторний, наголошує, що робітники на цьому не зупинились і звернулись до прокуратури, але там теж не отримали відповіді. Крім того, працівники полтавського ГЗК надіслали запит до Міністерства праці та соціальної політики з вимогою дати оцінку тій атестації їхніх робочих місць, яку цього року провів експерт із умов праці, але теж отримали відмову.

«Народна Солідарність»: Міністерство праці покриває незаконні дії Ferrexpo

Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність» наголошує, що незаконність дій компанії Ferrexpo має очевидний характер, адже звернення працівників до державних компетентних органів залишається без відповіді. Зокрема, головний державний експерт з умов праці, всупереч очевидним фактам, покриває Ferrexpo, відповідаючи трудівникам незаконними відписками.

На підтвердження цього Олексій Кляшторний, голова координаційної ради профспілки «Народна солідарність», надав Радіо Свобода копію відповіді Головного державного експерта з умов праці України Сергія Рябоконя представникам робітників комбінату, правозахисній організації «Праза». У відповіді державний експерт, м’яко кажучи, відмовляє «Празі» і рекомендує звернутись до державної експертизи з умов праці в Полтавській області. Місцевий же орган заявляє, що наразі проводиться додаткова експертиза, яка ще не завершена, тому допомогти робітникам вони не можуть.

Стосовно відповіді державного експерта, Олексій Кляшторний наголошує: Сергій Рябоконь, головний державний експерт з умов праці, явно порушує присягу державного службовця. «Тому що, отримавши звернення громадян України, він повинен був у межах своїх посадових повноважень дати доручення підлеглим структурам, щоб вони вжили відповідних дій, а він тільки роздає рекомендації», – говорить Олексій Кляшторний.

Водночас директор з персоналу Полтавського ГЗК Василь Євтушенко запевняє, що атестація є законною. «Справа в тому, що це була планова атестація згідно з постановою Кабінету Міністрів України, – каже він. – Результати атестації проходять державну експертизу і отримують оцінку державного експерта. Він усе ретельно перевіряє і тільки тоді дає свій висновок. Тому все законно».

Ще 6 липня Валентина Семенюк-Самсоненко, голова ГО «Союз жінок України за майбутнє дітей», на прес-конференції, присвяченій проблемі працівників Полтавського ГЗК, наголосила: якщо експертизу провели без участі представників трудового колективу, без участі профспілок, то ухвалені документи не є легітимними.

Активісти розповідають, що минулої п’ятниці збиралися провести малочисельну акцію під стінами Генеральної прокуратури. Але, традиційно, Київський окружний адміністративний суд її заборонив. Вже в понеділок акція під стінами Адміністрації Президента, все-таки відбулася, але ніхто з чиновників до людей так і не вийшов. Так само,за словами активістів, не йде на контакт власник комбінату. За їхньою інформацією, власником Полтавського ГЗК є Костянтин Жеваго, депутат Верховної Ради, член фракції БЮТ.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG