Доступність посилання

ТОП новини

У Британії школи англійської мови виграли судовий позов проти уряду


Лондон – Британські школи англійської мови виграли у Вищому суді країни проти уряду справу, пов’язану з візовими вимогами для студентів-іноземців. Суд погодився, що ці вимоги є абсурдними і завдають матеріальних збитків школам.

Асоціація шкіл англійської мови English UK, що представляє інтереси 440 навчальних закладів, подала позов проти нових візових правил для студентів-іноземців з-поза меж Європейського Союзу. Згідно з ними, люди, що приїжджають на навчання до Великої Британії, мусять для одержання візи продемонструвати високий стандарт володіння англійською мовою.

Цей захід було запроваджено для боротьби з нелегальною імміграцією. Уряд пояснював, що майбутні нелегальні мігранти, а також мігранти, які шукали некваліфіковану працю, зловживали системою. Вони одержували студентські візи, стверджуючи, начебто, збираються вчитися у Британії, а насправді лише працювали в країні. Тож за новими правилами студенти-іноземці змушені надати документи, які свідчать, що вони володіють англійською мовою на рівні вимог іспитів у британській середній школі.

Оглядач Марк Ковелл вважає, що стосовно шкіл англійської мови така вимога є невиправданою. «Це повний абсурд вимагати у студентів знання англійської мови, якщо вони якраз їдуть, щоб її вивчати, – каже він. – Тож не дивно, що вердикт суду не на користь мовних шкіл. Бажання зменшити шахрайство зі студентськими візами зрозуміле, але коли впроваджуються зміни у цій ділянці, потрібний також і здоровий глузд».

У суді асоціація шкіл англійської мови наполягала, що міністерство внутрішніх справ було зобов’язане винести цю проблему на належні парламентські дебати.

Суддя Фоскет погодився, що візові обмеження було впроваджено шляхом зміни інструкцій, тоді як треба було вносити формальні зміни до правил, що робиться через парламентські процедури.

Школи оптимістичні щодо реакції уряду

Після вердикту суду голова асоціації English UK пан Мілнз висловив своє задоволення. За його словами, рішення піде на користь британській економіці, до якої сектор викладання англійської мови вносить півтора мільярда фунтів стерлінгів щороку. Він сподівається, що тепер переможе здоровий глузд, і студентам буде дозволено приїжджати для вивчення англійської мови зі значно нижчим рівнем знань, що відповідали б курсові у 150-200 годин навчання.

Британський коаліційний уряд нині переглядає вимоги щодо знань англійської в усіх ділянках візової системи країни. Речник міністерства внутрішніх справ заявив, що ухвала суду нині уважно вивчається. Він також наголосив, що перегляд візових вимог для студентів готується вже цього року, і буде зроблене все, щоб кожен студент, який приїздить до Британії, відповідав цим вимогам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG