Доступність посилання

ТОП новини

Польща – одна з найбільших плантацій маріхуани в ЄС


Варшава – Польські правоохоронці б’ють на сполох. Польща стає однією з найбільших плантацій маріхуани в Європейському Союзі. Сюди, над Віслу, з країн Західної Європи перебираються злочинні угрупування, які вирощування генетично модифікованої коноплі поставили на промислову основу.

Вартість висушеної індійської коноплі, яку польські правоохоронці вилучили впродовж трьох останніх місяців у заїжджих нарковиробників, обчислюється мільйонами євро. Дедалі частіше прикордонній службі та поліції доводиться натрапляти на оснащені за останнім словом техніки підпільні плантації маріхуани. Більшість із виявлених плантацій функціонувала в околицях Варшави. Усі затримані правоохоронцями «городники» – громадяни В’єтнаму.

За висновками польської поліції, територія Польщі стала важливою ланкою у міжнародному злочинному ланцюжку нарковиробництва. Затримані у Польщі на гарячому в’єтнамці потрапили сюди з Голландії та Німеччини, деякі – з Чехії.

Як пояснюють польські правоохоронці, затримані в’єтнамці – це дешева, а до того ж покірна робоча сила. Мовляв, наркомафія використовує людей, які не знають європейських мов та реалій.

Оскільки останнім часом у країнах Західної Європи посилено боротьбу зі злочинними угрупуваннями наркоторговців, вони перемістили виробничий процес маріхуани на схід ЄС, зокрема до Польщі. Натомість головним ринком збуту для торговців маріхуаною залишаються західноєвропейські країни.

А підливає коноплю... комп’ютер

В одній із резонансних акцій із викриття підпільної плантації на передмісті Варшави брали участь понад 100 поліцейських. Правоохоронці стежили два місця, де вирощували маріхуану й вилучили понад півтори тисячі саджанців цього наркотику та понад 50 кілограмів висушеної маріхуани. Усе це мало потрапити не тільки до Польщі, а й на європейський ринок. Під час акції затримано громадян В’єтнаму, які до Польщі прибули з Чехії, у них були чеські візи.

Нарковиробники закладають підпільні плантації маріхуани у житлових будинках. На таких плантаціях вирощують генетично модифікований різновид індійської коноплі, що росте удвічі швидше, аніж звичайна конопля. А до того ж вміст наркотичних речовин у модифікованій рослині удесятеро вищий, ніж у звичайній.

Приміщення, де росте конопля обладнані такою досконалою технікою, що сусіди навіть не здогадуються про існування у них під носом плантацій маріхуани. Електронна система управління плантацією освітлює, підливає коноплю, вентилює приміщення, тож фактично впродовж усього циклу вегетації рослин люди можуть там навіть не появлятися. Виростивши і висушивши маріхуану, злочинці несподівано зникають. Господареві будинку на згадку про в’єтнамських квартиронаймачів залишаються космічні рахунки за електроенергію. Як твердять польські прикордонники, один такий господар, аби розрахуватись із боргами мусив продати будинок.

За наркодіяльність у польському законодавстві передбачені суворі покарання – від двох до восьми років ув’язнення. Та поки що у сіті польського правосуддя потрапляє тільки дрібна рибка – безпосередні доглядачі плантацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG