Доступність посилання

ТОП новини

Економічні шпигуни не дають спокою Німеччині


Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр
Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр

Німеччина – Економічне шпигунство серйозно дошкуляє народному господарству Німеччини. Найбільша загроза нависла над середнім бізнесом, застерігають у Федеральному відомстві з охорони конституції. За даними експертів, найчастіше шпигують Китай і Росія.

Загроза настільки серйозна, що німецькі спецслужби вирішили в майбутньому посилену уваги приділяти боротьбі саме з економічним шпигунством. Про це днями повідомив міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр, представляючи звіт Федерального відомства з охорони конституції за минулий рік. Інтенсивний інформаційний обмін і використання інтернету «суттєво збільшили ризик стати жертвою шпигунства», сказав де Мезьєр.

Підвищена увага шпигунів пояснюється тим, що, на відміну від багатьох інших країн, які роблять ставку в своєму розвитку на сировину й багаті поклади корисних копалин, головною цінністю Німеччини є її потенціал знань.

«Економічне шпигунство – це найбільша небезпека, яка загрожує Німеччині в майбутньому», – вважає експерт Федерального відомства захисту конституції Удо Шауфф. За підрахунками експертів, щорічно шпигунство завдає німецькому народному господарству багатомільярдної шкоди.

У той час, як бідніші країни цікавляться конкретними продуктами, індустріалізовані держави збирають інформацію навіть про економічну стратегію й економічну політику. При цьому найбільшу активність демонструють Росія та Китай. Так, у полі зору китайських спецслужб – не лише нові продукти, але й виробничі процеси або результати актуальних досліджень, наголошується в звіті Федерального відомства з охорони конституції.

Науковець, за сумісництвом – шпигун

Своїх агентів вони вербують серед 80 тисяч китайців, які проживають у Німеччині. Головним чином ідеться про студентів і науковців. Під час однієї зі своїх доповідей Удо Шауфф навів приклад, коли шпигун потрапив до німецького підприємства під маскою висококваліфікованого працівника з Китаю. Врешті-решт його запідозрили. «Він мав дуже слабкий інтерес до сфери своїх наукових досліджень. Натомість він більше цікавився роботою науковців, які працювали довкола нього. Він полюбляв фотографувати технічні об’єкти. Впала в око його старанність. Він часто залишався в офісі, коли вже всі пішли», – розповів Шауфф.

Також члени ділових делегацій із Китаю привернули до себе увагу своєю шпигунською діяльністю, повідомляє інформаційне агентство «Рейтер» із посиланням на звіт Федерального відомства з охорони конституції. Були випадки, коли під час відвідування німецьких підприємств члени таких делегацій намагалися все задокументувати за допомогою міні-фотокамер.

Російські спецслужби, наголошується в звіті Федерального відомства з охорони конституції, особливу увагу приділяють інформації про міжнародну економічну кризу та її вплив на німецький ринок праці. Крім того, шпигуни діють на енергетичному ринку, цікавляться розвитком альтернативних і відновлювальних джерел енергії, а також заходами, спрямованими на енергетичну безпеку. Біотехнології і літакобудування теж роздмухують підвищений інтерес у росіян, стверджують у німецькому відомстві з охорони конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG