Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: переговори з Іраном мають зосередитись на ядерній програмі


Європейський Союз привітав у середу заяву Ірану, що ця країна бажає поновити діалог щодо своєї суперечливої ядерної програми.

При цьому, як заявила координатор зовнішньої політики Євросоюзу Катрін Аштон, переговори мають бути присвячені в першу чергу саме цій програмі, хоча можуть охопити й інші теми.

Так верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки відповіла на лист чільного представника Ірану з ядерних питань.

Секретар Верховної ради національної безпеки Ірану і за посадою голова іранської делегації на переговорах із ядерних питань Саїд Джалілі надіслав такого листа до ЄС 6 липня і в ньому припустив, що такі переговори можна було б провести вже в вересні.

На Заході непокояться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися здобути ядерну зброю. Тегеран заперечує це, але переконливих доказів про суто мирний характер своєї ядерної програми не подає.

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило в лютому цього року, що наявна інформація про діяльність Ірану дає підстави для занепокоєння, що ця країна нині працює для створення ядерного боєзаряду.
XS
SM
MD
LG