Доступність посилання

ТОП новини

Із Нідерландів до України – на велосипеді


Марсель Нейман
Марсель Нейман

Луганськ – У Луганську днями побував дивний мандрівник. Нідерландець Марсель Нейман подорожує світом, і робить він це як справжній представник країни тюльпанів… на велосипеді. При цьому двоколісний апарат у нього незвичайний, адже управляти велосипедом потрібно лежачи. Таким чудернацьким способом Марсель уже проїхав близько шести тисяч кілометрів, побував на півдні і сході України і має своє враження про українців та українські дороги.

Подорожувати Марсель Нейман почав два роки тому. Захотів на велосипеді прогулятися із Нідерландів до Чехії. Так сподобалося, що вирішив їхати далі на схід. Тепер щоліта під час відпустки він долає тисячі кілометрів.

Крутити педалі його змушує пошук нових вражень від різних країн світу. Так, в Україні він не очікував побачити терикони і шахти. Каже, в рідних Нідерландах копальні вже 30 років як закрили. «В Україні я не побачив різниці між півднем і сходом: безкраї території, великі поля. А в Донецьку я не думав, що досі працюють шахти. Я не знав, що від цього залежить життя багатьох людей», – поділився враженнями мандрівник-велосипедист.

Даішники не зупиняли, лише посміхались

Маршрут подорожі
Марсель полюбляє подорожувати один, не терпить галасу й поспіху, тому й придбав у крамниці велосипед, щоправда, не зовсім звичайний. Педалі розташовані попереду і крутити їх потрібно лежачи. Запевняє, така конструкція зручніша, і дорога забирає не так багато сил.

В Україну мандрівник потрапив через Молдову, побував в Одесі, Криму, Херсоні. Марсель знає декілька мов, у тому числі й російську. Каже, що протягом усього шляху не виникало конфліктів із місцевим населенням, завжди мав допомогу і притулок на ніч. Навіть даішники посміхалися та махали руками нідерландському туристу.

Нідерландець бачив гірші дороги, ніж в Україні


А ось українські дороги Нейману не сподобалися, хоча, на його переконання, вони не найгірші в Європі.

«Дороги погані, але для мене Україна – це європейська країна. Тут я зустрічав лише хороших людей. Мені допомагали, якщо виникали проблеми з велосипедом. В Україні можна їхати на велосипеді скрізь, а ось у Болгарії є шляхи, які пристосовані лише для автомобілів. Дороги, які я бачив у Болгарії, дуже погані», – розповів Марсель Нейман

Долати великі відстані непосидьку з Нідерландів допомагає не лише чудо-велосипед, а й відмінне здоров’я. Марсель не п’є алкоголю, не палить, вживає тільки їжу рослинного походження. Тому вважає, що довгі подорожі йому до снаги. Свій транспорт він залишив на Луганщині, щоб через рік продовжити мандрівку. На черзі підкорення доріг Росії, Казахстану і Китаю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG