Доступність посилання

ТОП новини

Чехов таки «український поет»?


Антон Чехов
Антон Чехов
Третій день перебуваю в суперечці з власним «я» . До того ж в дивному питанні – системи цінностей нової влади. Її я ніяк не можу зрозуміти. Можливо, не лише я. Про «українського поета» Чехова від дня його 150-ліття не згадує лише лінивий. Втім мало хто пригадає контекст. Тоді йшлося про необхідність упорядкування меморіального будинку-музею Чехова в Ялті, відомого як «Біла дача», в якій письменник провів останні роки свого життя. У вирі президентської кампанії кандидат в Президенти Янукович пообіцяв «Я його підпишу, цей указ, і ми з вами матимемо будинок-музей, за який нам не соромно буде, щоб і жителі України, й інших країн, приїздивши до Ялти, приїздивши до Криму, могли побачити визначні пам’ятки і біографії, і історії цього прекрасного поета, великого поета Антона Павловича Чехова».



Указу поки знайти не вдалося. Втім інше – за принципом, самі знаєте хто, «сказав – зробив». На «Білій дачі» кипить робота. Вже до вересня має бути завершено ремонт адміністративного приміщення, буде проведено протизсувні роботи, реставровано сходи, відновлено флігель. А до наступного курортного сезону ще й проведуть реставрацію. На запитання , чи пробачили Януковичу «поета», – екскурсовод сором’язливо опускає очі. Люди, що працюють в музеї Чехова, без сумніву люблять творчість письменника, знають, що з поезією він був, м’яко кажучи у «ненайкращих стосунках». От і зрозумій після цього цінності нової влади.

P.S. Увечері розмовляла з подругою, яка кілька днів тому побувала у Каневі. Там ремонтують музей Шевченка.

Експозиція музею Чехова
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG