Доступність посилання

ТОП новини

Чи розв’яже казахський саміт ОБСЄ киргизький конфлікт?


Спеціальний посол ОБСЄ в регіоні Кіммо Кілюнен
Спеціальний посол ОБСЄ в регіоні Кіммо Кілюнен

Прага – Сьогодні і в суботу міністри закордонних справ 56 країн членів ОБСЄ обговорять на робочому саміті поблизу Алмати в Казахстані кривавий міжетнічний конфлікт у Киргизстані, що спалахнув у червні, та шляхи допомоги Бішкеку у виході з цієї біди.

Зіткнення між киргизами і узбеками на півдні Киргизстану, що особливо розгорілися у червні в Оші і Джалал-Абаді, призвели до загибелі понад 300 осіб та втечі з рідних місць до 400 тисяч жителів цього киргизького регіону.

Перед самітом в Алмати міністри закордонних справа Німеччини і Франції – Ґідо Вестервеле і Бернар Кушнер – відвідують район конфлікту і Бішкек, де зустрічаються з президентом Киргизстану Розою Отунбаєвою. Вже перед самітом ОБСЄ в Казахстані лунає чимало пропозицій до активнішої стабілізуючої ролі ОБСЄ в Киргизстані.

Спеціальний посол ОБСЄ в регіоні Кіммо Кілюнен переконав ОБСЄ у необхідності спеціальних міжнародних поліцейських сил на півдні Киргизстану, які «допомогли б створити атмосферу довір’я» та ослабити напруження в Оші й Джалал-Абаді. Згоду на таку допомогу Бішкеку має дати Євросоюз.

Президент Киргизстану Роза Отунбаєва
Сама киргизька влада підтримує «міжнародну поліцейську присутність» на півдні країни. «Вони (міжнародна поліція) будуть діяти тимчасово, в межах чотирьох місяців, – зазначає Роза Отунбаєва. – Ми збираємося відновлювати Ош, і міжнародні сили потрібні для підтримки безпеки в місті. Вони не будуть озброєні».

Правозахисники підтримують ініціативу міжнародного розслідування кривавих зіткнень

На додаток до закликів ввести на південь Киргизстану міжнародну поліцію лунають заклики до ОБСЄ провести міжнародне розслідування червневих подій в Оші й Джалал-Абаді.

Експерт міжнародної правозахисної організації «Г’юмен Райтс Вотч» Оле Сольванґ повідомив Радіо Свобода з Бішкека, що киргизька влада і ОБСЄ вже обговорили необхідність такого розслідування напередодні саміту в Алмати.

«Ми дійсно знаємо, що тема участі міжнародної поліції і спеціального розслідування зіткнень обговорювалася між киргизькою владою і ОБСЄ, тому сподіваємося, що ОБСЄ на саміті в Алмати дасть практичний хід цьому», – зауважив правозахисник.

Президент Роза Отунбаєва заявила, що у складі міжнародної комісії будуть представники ОБСЄ, Євросоюзу і ООН.

На саміті в Алмати також обговорять роль московської Організації Договору про колективну безпеку. Відомо, що ОДКБ вже здійснює технічну допомогу Киргизстану, але до сьогодні члени Організації – Росія, Казахстан, Вірменія, Білорусь і Таджикистан (членом ОДКБ є і Киргизстан)– не бажали посилати на південь Киргизстану міжнародну поліцію.

Казахстан також сподівається обговорити на цьому робочому саміті ОБСЄ можливість скликання в Астані офіційної зустрічі членів Організації з безпеки і співпраці в Європі на найвищому рівні до кінця цього року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG