Доступність посилання

ТОП новини

Альфонс Муха – виставка вишуканої краси у Празі (огляд культурних подій у Європі)


Альфонс Муха
Альфонс Муха

Прага – Літо в розпалі, на культурній мапі Європи країни і міста змагаються за увагу глядачів, організовують фестивалі й концерти, відкривають нові виставки і музеї. Сьогодні з великого числа подій ми вибрали дві, які ілюструють, як можна і в розпаленому спекою місті знайти затишок і відкрити для себе нове в мистецтві чи музиці. Запрошуємо вас до Праги і Варшави, на зустріч з Альфансом Мухою і Фредеріком Шопеном.

Недалеко празького Граду, в оточенні дерев стоїть невелика вілла, де жив Альфонс Муха. А в самому центрі чеської столиці є приватний музей Альфонса Мухи, у збірці якого родинна колекція внука відомого художника.

Мухову Прагу від тепер доповнює велика виставка графіки і документів митця, яку її організатори назвали «Апофеоз кохання». Ідеться про твори, які розкривають найсвітліший період у житті людини – молодість, красу й кохання.

Альфонс Муха – майстер сецесії
«Пори року»

Альфонс Муха є одним із найяскравіших представників європейської сецесії, стилю м’якої, обтічної лінії й елегантного штриха. У творах Мухи також проявився оновлений інтерес до природи, прагнення гармонійного діалогу форми і кольору.

Альфонс Муха – уродженець моравського містечка Іванчіце, свою творчу біографію, крім Праги, далі писав у Відні, Парижі й Сполучених Штатах, де народилась знаменита «Слов’янська епопея».

На виставці у Празі можна побачити унікальні фотографії з тих місць, а на них родину, друзів і сучасників митця – дружину Марію, Поля Ґоґена чи паризькі зустрічі зі знаменитою Сарою Бернар, для театру якої створив плакати.

«Ця виставка як цілість цікава сама по собі. Вона представляє творчість Мухи в усьому обсязі, – наголошує празький історик мистецтва Ян Тршештік. – Відвідувач може познайомитись, як із його знаменитими плакатами, так і з його творчістю в області орнаментики, портретів. Що дуже цікаве на цій виставці, так це велика експозиція його фотографій. Адже Муха був відомим фотографом. І в цілому вся збірка, що нині представлена у Празі, показується вперше, вона належить Фундації Альфонса Мухи».

Зустрічі з Шопеном у «Лазєнках»

«Ярослава», портрет дочки Альфонса Мухи (1920)
Із Праги недалеко до польської Варшави. Там знайдіть час і відвідайте знаменитий парк «Лазєнкі». Під вечір сьогодні, як і щоденно влітку аж до закінчення туристичного сезону до «Лазєнок» запрошує Фредерік Шопен. Біля найвідомішого у Польщі пам’ятника композиторові можна послухати його сповнені пристрасті ноктюрни і мазурки.

Щоб звести пам’ятник Шопенові, поляки потребували спеціальний дозвіл російського царя Миколи ІІ. Але через події Першої світової війни пам’ятник відкрили тільки в 1926 році. Та пам’ятнику не щастило. Нацисти пам’ятник підірвали. Саме тоді й з’явився на постаменті напис: «Хто мене зняв, не знаю, але знаю, чому: щоб я йому не заграв похоронний марш». Після війни улюблений поляками пам’ятник роботи скульптора Вацлава Шимановського зі 116 дбайливо зібраних людьми шматочків відлили і встановили знову.Від того часу підвечіркові шопенівські концерти просто неба стали традицією, вони завжди збирають людей.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG