Доступність посилання

ТОП новини

Польські пристрасті навколо параду секс-меншин


Варшава – У суботу, 17 липня, у Варшаві відбудеться Європрайд – європейський парад осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації. Такий захід вперше відбуватиметься в посткомуністичній країні. У здебільшого католицькій Польщі навколо параду гомосексуалів розгорілися гарячі дискусії. Чимало поляків категорично проти такого заходу.

Організатори європейського параду представників сексуальних меншин вважають його винятковим. Мовляв, те, що він відбуватиметься саме у Варшаві свідчить про зміни, що відбулися у Центрально-Східній Європі. Ще п’ять років тому, коли мером Варшави був Лех Качинський, у польській столиці рішуче заборонили проводити гей-парад місцевого значення. Тепер же до Варшави з’їжджаються представники секс-меншин з усієї Європи. Організатори сподіваються, що участь у параді візьме близько 70 тисяч осіб.

Представники секс-меншин кажуть, що мета заходу – заохотити польських геїв та лесбіянок до відваги у відстоюванні своїх прав, а також переконати польське суспільство у тому, що гомосексуалів не слід боятися. Цій ідеї були «підпорядковані» тривалі підготовчі заходи, зокрема популяризація плакату варшавського Європрайду. Гасло цього плакату «Не лякайтеся!» спричинило обурення у консервативних середовищах. Річ у тім, що заклик «Не лякайтеся!» був девізом понтифікату видатного поляка – Папи Римського Івана Павла ІІ.

Презентація плакату цьогорічного Європрайду відбулась у Варшаві в Національному музеї в атмосфері скандалу. Учасники презентації закидали плакат яйцями, що мало символізувати дискримінацію польських секс-меншин.

Один із головних організаторів Європайду Томаш Бончковський так пояснив ідею заходу: « З одного боку маємо відкритих людей, звичайних перехожих, які не мають нічого проти нас, з другого – маємо гомофобів, які зробили б усе, аби нас знищити, а з третього боку маємо пересічного гея чи лесбійку, які або бояться піти на парад, щоби не дістати яйцем, або ж ховаються. Сьогодні було оце символічне кидання яйцями, маємо надію, що це було востаннє».

Чи буде польсько-польський Ґрюнвальд?

Організатори Європрайду нарікають, що на проведення заходу не отримали жодної допомоги від столичної влади. Не задоволені вони й тим, що учасників параду не привітає мер міста Ганна Ґронкєвіч-Вальц. За офіційною інформацією, мер Варшави перебуватиме на той час у відпустці.

Тим часом консервативні середовища, костел, низка громадських організацій висловлюють свою незгоду з проведенням Європрайду у польській столиці. У міській раді Варшави змушені були призначити спеціальну особу, яка займається численними листами протестів. Пояснюючи свою позицію, варшавська влада нагадує незадоволеним, що громадяни мають конституційне право на масові зібрання й демонстрації.

Консервативні політичні сили незадоволені тим, що Європрайд відбувається саме тоді, коли країна відзначає 600-річчя Ґрюнвальдської битви. Саме цьому ювілеєві приурочена контрманіфестація «Ґрюнвальдський марш», організована польськими радикалами. Марш відбуватиметься у Варшаві майже одночасно з Європрайдом. Окрім цієї контрманіфестації ультраправих у суботу відбуватиметься ще кілька заходів протесту проти параду сексменшин.

Варшавська поліція обіцяє забезпечити порядок під час проведення суботніх масових акцій. Утім, організатори Європрайду вже заявили, що на випадок сутичок із радикально налаштованими співвітчизниками, у них готовий запасний варіант проведення заходу.

Своє занепокоєння висловлюють члени польського «Фонду мами і тата». Вони вважають, що величезна демонстрація геїв та лесбіянок у Варшаві – це перший крок до узаконення усиновлення дітей одностатевими парами. Мовляв, сьогодні секс-меншини вимагають зрівняти одностатеві пари у правах із гетеросексуальнми подружжями, а завтра захочуть усиновлювати дітей.

«Ми нікого не ганьбимо, не кажемо нічого поганого про гомосексуальних осіб. Навпаки, кажемо, що кожен має право жити відповідно до обраної ним моделі життя. Та зовсім інше питання – це права і щастя дитини», – наголошує Павел Волінський, активіст «Фонду мами і тата».

Щороку Європрайд відбувається у різних європейських містах. У 2011-му його заплановано провести у Римі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG