Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь хоче сіяти на чорнобильських землях


Мінськ – Уряд Білорусі ухвалив державну програму ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС на період до 2020 року. Її особливістю є плани повернення в господарський обіг радіаційно забруднених земель та лісів.

Міністр надзвичайних ситуацій Білорусі Енвер Барієв, який представляв цю програму, заявив на засіданні уряду, що її реалізація «дозволить завершити в потерпілих від Чорнобилю районах реабілітаційні заходи й перейти до стійкого соціально-економічного розвитку». Таким чином, остаточно зарахувати Чорнобиль до історії білоруський уряд планує 2020 року.

Але вже тепер заплановане фінансування проектів повернення до вжитку земельних та лісових угідь. У Білорусі хочуть запровадити спеціальні технології, яки мінімізують накопичення радіонуклідів та дозволяють, умовно кажучи, на брудних землях отримувати чисту продукцію. Планується також поширення промислового виробництва на цих територіях, будівництво об’єктів соціальної сфери.

На думку білоруського уряду, за 10 років ці території мають повернутися до повноцінного життя. Крім цього, у білоруському уряді заявили, що вже тепер не потребують гуманітарної допомоги для потерпілих від Чорнобиля районів.

Соціологічні опитування показують, що більшість білорусів не хотіла б купувати харчі, вироблені у таких районах. Це свідчить, що радіофобію в суспільстві не можна подолати постановою уряду чи указом президента. Навіть у Росії поставили на особливий контроль імпорт м’яса та молока з Білорусі саме через те, що тут знову засівають чорнобильські землі.

Але люди, яки живуть у цих забруднених районах, хочуть мати роботу, хочуть, щоб працювали лікарні та школи. Декотрі люди, яких евакуювали після Чорнобиля, повернулися у свої домівки, навіть у зону повного відселення.Не брати до уваги їх також неможливо.

Плани нової АЕС посеред критики

Але чорнобильські гуманітарні організації вважають такі плани уряду поспішливими. Вони звертають увагу, що згорнуто багато радіаційних досліджень, в тому числі щодо впливу на здоров’я людей малих доз радіації.

Опозиція теж різко критикує уряд із цього приводу і заявляє, що президент Лукашенко применшує наслідки Чорнобиля й скорочує фінансування реабілітаційних програм із політичних мотивів.

Опозиціонери кажуть про бажання влади здобути підтримку від МАГАТЕ і так званого атомного лобі на будівництво своєї атомної станції. Про таке будівництво вже заявив офіційний Мінськ: створено спеціальну дирекцію, готується майданчик під АЕС.

Якраз на 2020 рік, коли уряд Білорусі планує завершити реабілітацію радіаційно забруднених земель, заплановано і завершення будівництва Білоруської АЕС.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG