Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» закликають владу підтримувати свободу слова в Україні


Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жульяр
Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жульяр

Київ – «Репортери без кордонів» закликають українську владу енергійніше захищати свободу слова, заявляє генеральний секретар цієї міжнародної правозахисної організації Жан-Франсуа Жульяр. «Репортери без кордонів» завершили свій триденний візит до України, проте, за словами Жульяра, розраховують повернутися вже найближчим часом –як тільки до зустрічі буде готовий Президент України чи керівництво його Адміністрації.

Боронити свободу слова в Україні, сприяти створенню суспільного мовлення, гарантувати вільний доступ до інформації та прозорість розслідування вбивства Георгія Гонгадзе – такими є основні попередні рекомендації «Репортерів без кордонів» для української влади.

За словами генерального секретаря «Репортерів без кордонів» Жана-Франсуа Жульяра, більшість рекомендацій стосуються безпосередньо Президента України Віктора Януковича.

«Президент повинен робити публічні заяви щодо того, що він налаштований захищати свободу слова. Якщо такої волі немає навіть на найвищому рівні, ситуація зі свободою слова розвиватиметься у зворотному напрямку. Тому ми закликаємо українську владу не заперечувати випадки тиску на журналістів, а взяти їх до уваги», – наголошує він.

«Репортери» кажуть, що тиск побільшав

За три дні перебування у Києві Жан-Франсуа Жульяр та його колега, керівник європейського напрямку організації Ельза Відаль зустрілися з журналістами та народними депутатами з Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури та тиску на свободу слова.

Правозахисники констатували: за нової влади в Україні тиск на журналістів побільшав.

Натомість у Партії регіонів із такими висновками не згодні. На думку народного депутата, члена Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури Володимира Зубанова, конфлікту між керівництвом держави і ЗМІ немає.

«Є певні непорозуміння, але їх можна вирішити. Що стосується фактів тиску на журналістів, то їх взагалі обмаль і з часом стає дедалі менше», – каже парламентар-регіонал.

Чи дослухається влада до рекомендацій?

Під час візиту до Києва «Репортери без кордонів» зустрілися також із членами громадського руху «Стоп цензурі!». За словами одного з учасників руху, журналіста Владислава Синяговського, на зустрічі обговорювали, зокрема, випадки побиття журналістів телеканалів «СТБ» Сергія Андрушка та «Нового каналу» Сергія Кутракова.

Владислав Синяговський сподівається, що влада врахує висновки «Репортерів без кордонів». «Ця організація дуже авторитетна у світі, тому, я думаю, влада просто змушена буде якось дослухатися і відреагувати на їхні рекомендації», – додає він.

Водночас деяким громадським активістам не вдалося зустрітися з представниками «Репортерів без кордонів». Лідер громадської організації «Репортери за свободу слова», журналіст Олег Сичов тепер сподівається на зустріч із правозахисниками під час їхнього наступного візиту.

Він уже підготував дані про утиски журналістів регіональних ЗМІ. «Розумієте, того ж Андрушка вже так розтиражували, і при цьому ніхто чомусь не згадує, що в регіонах таких випадків десятки. «Стопцензурщики» цих людей не захищають», – зауважує Сичов.

Уже в середині серпня «Репортери без кордонів» опублікують звіт щодо стану свободи слова в Україні. На початку вересня правозахисники розраховують на зустріч із Президентом України.

Цього разу такої зустрічі не відбулося, оскільки Віктор Янукович та керівництво президентської Адміністрації наразі у відпустках. Водночас «Репортери без кордонів» повідомили, що лідери опозиції також не виявили ініціативи щодо зустрічі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG