Доступність посилання

ТОП новини

Українці стали менше розлучатися


Київ – Кількість розлучень серед українців від початку скоротилася. Про це повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович. І така тенденція, за словами Лавриновича, спостерігається впродовж останнього десятиліття. Втім, на думку психологів, скорочення розлучень пов’язане, насамперед, із збільшенням кількості, так званих, цивільних шлюбів.

Від початку року в Україні було розірвано менше 58 тисяч шлюбів. А це на 16% менше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 29 у порівнянні із позаминулим роком.

Кількість розлучень останніми роками і справді скорочується, зазначає Радіо Свобода провідний науковий співробітник відділу людського розвитку Інституту демографії Ірина Курило, проте наголошує: слід зважити, що йдеться про офіційну статистику.

«Останні 4-5 років це справді так. Але при цьому треба мати на увазі, що йдеться про зареєстровані обсяги явища. Тобто, що стосується шлюбності, то тепер поширюється незареєстрована шлюбність, так само і з розлучуваністю», – говорить пані Курило.

Причина у збільшенні цивільних шлюбів

Із тим, що зростання кількості цивільних, тобто, незареєтрованих шлюбів є головною причиною скорочення розлучень погоджується і психолог Людмила Шамрай.

«Сподіватися на те, що впродовж останнього року свідомість наших громадян зросла і щось змінилося психологічно, було б дуже легковірно, – зазначає психолог. – Це вплинуло те, що зараз поширений інститут громадянського шлюбу. А тому, ми можемо сказати, що зараз зменшилася кількість людей, які реєструють шлюб».

І підвищенні релігійної свідомості

Можна назвати й іншу причину скорочення кількості розлучень, зазначає Людмила Шамрай, а саме, зростання релігійної свідомості серед молоді.

«Зараз дуже багато молоді приходять до віри у Бога. Тому, віруюча категорія молодих людей більш серйозно ставляться до шлюбу», – говорить психолог.

За даними Мінюсту, традиційно міцним шлюб залишається у західних регіонах України. Для прикладу, якщо у центральних та східних областях від початку року на кожне розлучення припадало менше 2 шлюбів, то у Львівській, Івано-Франківській та Волинській областях 2,5. А найкраща ситуація спостерігається у Закарпатській області. Упродовж цього року на кожне розлучення тут припадало три шлюби.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG