Доступність посилання

ТОП новини

Скарби будинку електрика


Кіровоград – Київ – Старовинні ікони, раритетні стародруки, антикварні меблі – цю колекцію, яку вчені порівнюють зі скарбницею Лувру, залишив по собі звичайний кіровоградський електрик Олександр Ільїн. Зараз колекцію досліджують науковці, а правоохоронці намагаються з’ясувати її походження.

Електрик Олександр Ільїн понад сорок років пропрацював на заводі «Червона зірка». Городяни називали його «людиною із золотими руками».

Також Ільїн підробляв реставрацією старовинних картин та меблів. Як розповіли Радіо Свобода представники Кіровоградського управління СБУ, він жив у приватному будинку та нікого до хати не пускав.

Через кілька років після смерті електрика на ринку антикваріату почали з’являтись старовинні ікони, раритетні церковні книги та антикварні меблі. Цей факт зацікавив кіровоградських правоохоронців.

Провівши розслідування, вони вийшли на племінницю Олександра Ільїна. Як з’ясувалося, вона почала розпродавати дядькову колекцію.

Звідки старожитності?

Про походження колекції точних відомостей немає. Кіровоградська журналістка Ірина Сікорська, яка досліджувала цю тему, припускає, що колекція Ільїна може мати не зовсім прозоре походження.

«До революції був панський палац, були маєтки, потім їх за совєтів експропріювали, і цінні речі звідти почали «тусуватись» і «тасуватись» поміж колекціонерами. І таким чином щось в Ільїна осідало. Крім того, їздив Ільїн по селах, туди, де церкви закривались, видурював і виманював ікони і книги… Дещо крав», – вважає журналістка.

Проте, як розповів Радіо Свобода експерт-історик, який у рамках цієї справи допомагав правоохоронцям досліджувати колекцію Ільїна і попросив не називати його імені, – цілком імовірно, що всі ці речі придбано цілком легально.

«Існують антикварні ринки, і тоді існували, і колекціонери існували, вони всі одне одного знали, одне в одного перекупали цінні речі, обмінювались. Тож можливо, що людина оті раритети купувала на тих же блошиних ринках – і просто не афішувала своє хобі, скромно жила, жила своєю колекцією», – каже історик.

Ільїнська скарбниця

Бібліограф, керівник відділу стародруків Кіровоградської обласної бібліотеки Наталя Зеленська, гортаючи Євангеліє 16-го століття з колекції Ільїна, розповідає, що колекціонер залишив велику колекцію: меблі, картини, ікони, прилади, навіть є мікроскопи.

«А книжкова частина, яка надійшла до нашої бібліотеки, – це трохи більше від семи тисяч примірників. Не всі вони є рідкісними; але ці видання вирішили ми не розпорошувати по всіх відділах і збираємо у нас», – розповідає бібліограф.

Наразі ж дослідники продовжують вивчати предмети із колекції Ільїна, а правоохоронці – з’ясовувати її походження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG