Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон і Приштина закликають визнати незалежність Косова


Сполучені Штати і косовське керівництво закликають країни, які ще не визнали незалежності Косова, зробити це після висновку Міжнародного суду. Учора найвищий судовий орган ООН визнав, що відділення Косова від Сербії 2008 року не є порушенням міжнародного права.

Держсекретар США Гілларі Клінтон і прем єр-міністр Косова Хашим Тачі закликали Сербію визнати незалежність свого колишнього регіону. Під час візиту до Вашингтона Тачі запропонував розпочати переговори з президентом Сербії Борисом Тадичем для вирішення спірних питань.

«Ніхто не має підстав відкладати рішення про визнання незалежності Косова. Незалежність є реальністю де-факто, це визнають 69 країн. Косово є членом Світового банку, МВФ, і я знову закликаю від імені уряду і населення країни: будь ласка, визнайте незалежність Косова, тому що це правильне рішення і доречний час для цього», – сказав прем єр-міністр Косова Хашим Тачі.

Сербія рішуче відкинула постанову суду, а президент Тадич сказав, що Белград продовжить дипломатичні зусилля, щоб заблокувати втрату території.

Традиційний союзник Сербії Росія також заявила про відсутність правових підстав для визнання незалежності Косова.

Натомість верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон запропонувала допомогу Євросоюзу для розвитку діалогу між обома сторонами.
XS
SM
MD
LG