Доступність посилання

ТОП новини

Україна допомагає Узбекистану повертати політичних біженців


Київ – Правозахисники заявляють, що українська міліція затримує узбецьких біженців для повернення на батьківщину. Вони наголошують, що таким чином Україна порушує міжнародні зобов’язання про захист біженців, оскільки узбеки шукали політичного притулку. Натомість у Міністерстві внутрішніх справ арешти пояснюють міждержавними угодами про повернення кримінальних злочинців.

Мешканець Білої Церкви Косим Додоханов рік тому приїхав до України у пошуках притулку. За словами його дружини Айтжан Байбієсової, в Росії, де він жив до цього, місцева влада намагалася екстрадувати його до Узбекистану, як політичного злочинця. Косим звернувся до українського уряду про надання притулку, і вказав у анкеті свою адресу. Згодом на цю адресу прийшли правоохоронці й заарештували його, каже дружина Додоханова Айтжан Байбієсова.
Його не мають права екстрадувати: свого часу він змінив радянський паспорт на російський, і ніколи не був громадянином Узбекистану


«Він був затриманий 29 червня, і 2 липня суд вирішив тримати його в ізоляторі упродовж місяця, для екстрадиції. Його не мають права екстрадувати: свого часу він змінив радянський паспорт на російський, і ніколи не був громадянином Узбекистану. До того ж, я залишуся сама з 10 дітьми. Нам допомагають правозахисники, проте Косим досі перебуває у 13-му слідчому ізоляторі Києва», – сказала Додоханова Айтжан Байбієсова.

У цьому ізоляторі очікують екстрадиції чотири узбеки. В Узбекистані їх переслідують із політичних міркувань, розповідає співкоординатор Української ради з питань біженців Максим Буткевич.

«Ми від середини червня маємо організовану кампанію проти біженців із Узбекистану, яка має за мету повернення до Узбекистану, де поза сумнівом, їм загрожують катування, несправедливий суд та жорстокі вироки. Всіх їх звинувачують за типовими статтями, які в тій країні застосовують проти політичної опозиції», – зазначив співкоординатор Української ради з питань біженців.

Європейський суд з прав людини визнав Узбекистан серед країн, де найчастіше застосовуються тортури у правоохоронній системі, відзначає координатор проекту «Амнесті Інтернешнл» Тетяна Мазур. За її словами, передавати біженців до таких країн забороняють підписані Україною міжнародні угоди, серед яких – Конвенція ООН про статус біженців.

У Міністерстві внутрішніх справ коментувати ситуацію відмовляються. У Київському обласному управлінні МВС, яке затримувало Косима Додоханова, переконують, що діяли законно. Голова прес-служби управління Микола Жукович: «Його затримали через те, що він перебував у міждержавному розшуку, і суд це визнав. Він буде під вартою 30-40 діб. Прокуратури двох держав і суд вирішують подальшу його долю, чи є він є громадянином Росії, чи Узбекистану».

Максим Буткевич пообіцяв вжити всіх заходів, аж до звернення до Європейського суду з прав людини, щоб не допустити екстрадиції цих біженців до Узбекистану. Російський правозахисник Олена Рябініна відзначає, що в Росії таким чином за рік було врятовано 11 громадян з Узбекистану.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG