Доступність посилання

ТОП новини

Світовий рекорд вебсайту Facebook


Нью-Йорк – Вебсайт мережі соціальних контактів в інтернеті під назвою Facebook встановив своєрідний світовий рекорд. Кількість його користувачів сягнула півмільярда, тобто, умовно кажучи, кожен чотирнадцятий мешканець нашої планети має на Facebook персональну сторінку.

Сталося так, що скромний вебсайт, створений лише якихось 6 років тому для вузького кола мешканців гуртожитку юним гарвардським студентом Марком Цакерберґом, привабив багатьох. Невдовзі після заснування до Facebook змогли приєднатися студенти інших університетів Бостона, а від вересня 2006 року доступ до вебсайту було відкрито для підлітків віком від 13 років.

Популярність Facebook розповсюджувалася швидко, немов та лісова пожежа. Причому до англійської, яка у перші роки була виключною мовою користування, останнім часом приєдналися інші мови. Новий вебсайт вийшов за межі Сполучених Штатів не лише територіально, а й мовно.

У березні минулого року Facebook впровадив версію арабською мовою, і вже за кілька місяців в Іраку кількість зареєстрованих користувачів подвоїлася – і це попри ненадійний стан інтернет-зв’язку і часті проблеми з електрикою у тій країні.

Іракець Гейдар Раді каже в інтерв’ю Радіо Свобода, що він сидить на Facebook десь по дві години щодня і вважає, що цей вебсайт дає іракській молоді можливість вийти у широкий світ, хай навіть віртуально: «Я – на Facebook і користуюся ним для контактів з друзями в інших країнах, не лише в Іраку. Це відчиняє багато дверей для нас, молодих. Це нова культура для молоді, і вона зближує нас зі світом».

За даними адміністрації Facebook, користувачі займаються контактами на вебсайті сумарно близько доби щомісяця.

Facebook – кирилицею

Українські та й білоруські чи російські користувачі Facebook нещодавно отримали можливість контактуватися за допомогою кирилиці, а перед тим усім доводилося користуватися латинськими літерами.

Кирилиця у Facebook появилася лише торік, і популярність цієї версії вебсайту швидко зросла. Можливо, що кирилиця допомогла вебсайтові встановити світовий рекорд користування, сягнувши 500 мільйонів.

Зауважимо принагідно, що Марк Цакерберґ, засновник і генеральний директор Facebook, став наймолодшим мільярдером Сполучених Штатів. Але повернімося до кирилиці.

Російський блогер і експерт із соціальних медійних питань Антон Носик в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що адміністрація вебсайту Facebook занадто довго зволікала зі включенням в обіг кириличної версії. На його думку, «Facebook ніколи не докладав зусиль до того, щоб залучити користувачів за допомогою кирилиці, і почав це робити лише 2009 року. Відтоді вебсайт отримав понад мільйон нових користувачів. Отож можна сказати, що за наших днів Facebook є найшвидше зростаючим вебсайтом соціальних контактів».

В Україні кількість персональних сторінок на Facebook уже перевищує 465 тисяч. Поки що не відомо, чи підраховано, скільки людей в Україні користуються кириличною версією на вебсайті Facebook.

Українська служба Радіо Свобода також має свою сторінку на Facebook:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG