Доступність посилання

ТОП новини

В Італії буде дві компанії FIAT


Рим – Італійський автовелетень FIAT вирішив розділитися на дві компанії. Одна вироблятиме легкові автомобілі, друга – вантажівки та сільгосптехніку. Завдяки кардинальному реформуванню керівники підприємства сподіваються підвищити ефективність концерну. Але нові плани директорів не зовсім схвалюють працівники заводу.

Амбітний задум щодо реорганізації промислової групи голова правління FIAT Серджо Маркйонне виношував давно. Рішення про розподіл концерну нарешті ухвалила рада директорів.

Два підприємства отримають нове дихання з 1 січня наступного року. Компанія під назвою FIAT Spa залишає за собою всі лінії легкових автомобілів та виробництво запчастин зі штаб-квартирою у Турині.

Друга група Fiat Industrial вироблятиме виключно вантажні машини, мікроавтобуси, будівельну та аграрну техніку. Компанії матимуть окреме керівництво та котування на біржах.

Позитивний результат

Незважаючи на зменшення продажів автомобілів, промислова група FIAT нинішнього року демонструє непогані економічні показники. За перший квартал чистий прибуток заводу становив 92 мільйони євро, що свідчить про збільшення його доходів на 13,5 відсотків. Міланська біржа відразу після оголошення рішення про реорганізацію підняла ціни на акції FIAT на 6 відсотків.

Професор економіки Джанлука Спіна вважає, що подібний крок був необхідним заради майбутнього підприємства. «Із таким розподілом концерн набирає глобального характеру, і це є позитив для нашої країни, навіть якщо доведеться відмовитися від національної належності підприємства. Та в будь-якому разі італійський концерн, який виявляється конкурентоспроможним на світовому ринку, – це гарна новина для країни», – переконаний економіст Спіна.

Півтора року тому

Наталка Кудрик

уклав угоду про співпрацю з американським автоконцерном Chrysler, який перебував на межі банкрутства. Планується, що через два роки на ринку США і Бразилії з’являться малолітражні машини марки FIAT-500. У цьому контексті, за прогнозами економічних оглядачів, реформування FIAT змістить бізнес-акценти із Турина до Детройта.

Невдоволення робітників

Стрімка глобалізація компанії не зовсім зрозуміла працівникам заводу, особливо якщо це відбуватиметься за рахунок їхніх робочих місць. Вони проти закриття місцевих філій або скорочення виробництва в Італії.

За даними профспілок, на заводі тривають звільнення людей. А вчора глава правління Серджо Маркйонне оприлюднив наміри перенести деякі лінії виробництва до Сербії, закривши їх на заводі біля Турина.

Робітники та профспілки дивуються: чим у Сербії кращі умови для будівництва машин? Мер міста Турина та глава обласної адміністрації закликали керівництво концерну переглянути плани і не обмежувати виробничий процес на території Італії.

Кабінет міністрів та Національна спілка підприємців позитивно оцінили рішення про реформування компанії. Але, почувши новину про можливе перенесення філії до Сербії, вони вимагають негайно почати нові переговори про збереження виробничих об’єктів FIAT в Італії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG