Доступність посилання

ТОП новини

Корабель Чорноморського флоту, як штучний риф


Громадська організація «Аквасфера» розробила програму створення комплексу штучних рифів в Ялтинській затоці. Нині програма проходить експертизу в Інституті біології південних морів, до вересня має бути ухвалена Ялтинською міськрадою, а потім її передадуть до профільних міністерств. Один з ініціаторів програми, керівник «Аквасфери» і місцевий депутат Ігор Зорін, переконаний, що ці рифи потрібні для підтримки екологічного балансу, нівелювання наслідків тралового вилову риби, а ще… вони здатні привабити туристів, які цікавляться дайвінгом.

Акваторія Ялтинської затоки – від Аюдага до Ластівчиного гнізда щось до 20 км.І хоча масштабні дослідження, як то кажуть, на державному рівні не проводились, дайвери переконані, що для справи потрібно затопити 5-6 кораблів завдовжки 50-60 метрів. Сказати легко, а де ж взяти. Неподалік – на Чорноморському флоті. Уявіть заголовки газет, кримські дайвери хочуть потопити кораблі
Ігор Зорін, керівник ГО «Аквасфера», депутат Ялтинської міськради
Чорноморського флоту. Щоб не просити сусідських, топили б свої та таких немає. Втім політики тут жодної. Йдеться про списані кораблі, які мали б «різатися» на металолом. Затоплюватимуться кораблі на глибині від 20 до 40м. Судноплавству вони не заважатимуть, в будь-якому разі проводитиметься державна експертиза. Отримати корабель - лише частина справи. Він потребує очищення від мастильних матеріалів. За стандартами доведеться звертатися лише канадські фахівці. Звертатимуться до них за допомогою. Ігор Зорін розповідає , що подібна програма затоплення старих кораблів існує в Туреччині.

Затоплювати кораблі чи бетонні споруди, так звані тетраподи – річ недешева. «Один бетонний блок розміром 2х2 м коштує 2 тисячі гривень, таких блоків потрібно 500. Що ж до кораблів, то проситимуть 3-4, але будуть задоволені й за умови отримання одного.
«В Чорному морі багато затонулих кораблів. На території приблизно 2 морських миль лежить 4-5 кораблів, вони лежать достатньо глибоко – десь метрів зо 100. Для технічного дайвінгу це нормально, для рекреаційного – неможливо, оскільки дуже глибоко й страшно»,- каже Ігор Зорін.

Перші штучні рифи /рибфоли та скульптуру «Дракон»/ було встановлено кілька років тому на Масандрівському пляжі. Саме на цьому пляжі проводять оглядові занурення для дайверів-початківців.



На відео – Валерія Кондратова, занурювалась вперше.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG