Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Кирило – у Дніпропетровську, пікетувальники – у відділку


Патріарх Кирило у Севастопольському парку Дніпропетровська
Патріарх Кирило у Севастопольському парку Дніпропетровська

Дніпропетровськ – До Дніпропетровська з дводенним візитом прибув голова Російської православної церкви Патріарх Кирил (Гундяєв). У програмі зустріч з духовенством і студентами, покладання квітів на могилу солдатів російсько-турецької війни, відвідини заводу «Південмаш», богослужіння в одному з храмів. Візит проходить на тлі спроб акцій протесту.

У міжнародному аеропорту «Дніпропетровськ» синьо-білий літак з патріархом зустрічала місцева чиновницька верхівка, хор священиків і почесна варта.

Російському візитерові, як тільки-но він зійшов із трапу, вручили хліб-сіль та величезний букет білих троянд.

Очікуваного брифінгу для журналістів не відбулось: російський гість лише звернувся до присутніх з півторахвилинною промовою.
Прочани в Дніпропетровську


Замість спілкування з пресою – промова

Після вже звичних для дніпропетровців слів про місто як високотехнологічний центр Патріарх РПЦ зазначив: на землі Дніпропетровщини завжди захищали православ’я.

«Особливо важлива сила віри людей, які тут живуть. Протягом століть ті, хто жив на цій землі, захищали православ’я, були йому вірні, на ньому будували своє життя, світосприймання, будували свої стосунки з навколишнім світом», – сказав Кирило.

З аеропорту російський Патріарх поїхав спілкуватися зі священиками УПЦ (Московського патріархату), відвідав колись засекречений ракетобудівний завод «Південмаш», де освятив місце для майбутньої церкви, поклав квіти до монументу загиблим у роки російсько-турецької війни.

На кожному з об’єктів Патріарха зустрічали віряни. А втім, відтіснені правоохоронцями люди скаржились: не змогли ані побачити, ані почути гостя.

У суботу ж Кирило поспілкувався зі студентами. Примітно, що місцем зустрічі обрали Палац студентів – колишній Потьомкінський палац, збудований з ініціативи фаворита російської цариці Катерини Другої.

З небувалим розмахом підготувалось місто і до всенічної, яку правитимуть у найбільшому храмі. Провести службу Патріархові Кирилу допоможе великий церковний хор та 80 священиків.

Дійство транслюватимуть на великих моніторах. Вулиці вже заполонили тисячі міліціонерів, трамваї і тролейбуси безкоштовно підвозитимуть прочан до храму, біля церкви чергують медики.

Пікети закінчились у відділку

Приїзд Московського патріарха до Дніпропетровська проходить на тлі спроб провести протести. Бійці спецпідрозділу МВС «Беркут» затримали дев’ятьох членів обласної організації ВО «Свобода». Вони намагалися провести акцію протесту по маршруту руху Кирила.

Така сама доля спіткала й протестувальників від місцевого осередку Української народної партії: через спробу виставити пікет в аеропорту: частину дня вони провели у відділку за складанням адмінпротоколу.

У п’ятницю Дніпропетровський окружний адміністративний суд заборонив пікетувати візит Патріарха, однак попри це партійці вийшли на акцію.

«УНП цілком визнає свободу віросповідання, але цей візит обставлено як політичний чи державний захід, що є дискримінацією», – заявив керівник обласного осередку УНП Анатолій Сокоринський.

До візиту готувались за бюджетні кошти

До візиту Московського патріарха влада Дніпропетровська готувалися упродовж останніх двох місяців.

Благоустроєм займалися понад 3 тисячі людей.

В очікуванні голови Російської православної церкви Кирила міськрада навіть виділила майже півтора мільйона гривень бюджетних коштів на реконструкцію парку та площі, а університет імені Олеся Гончара вирішив вручити Кирилу звання почесного доктора.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG