Доступність посилання

ТОП новини

Українці переродилися на постачальників довідок


Львів – Хто сказав, що в Україні криза, або що вона буде восени? Це прогнози дивака далекого від українських реалій. Дірка у бюджеті, бракує грошей на вибори, на форму міліціонерам, дачу міністрові, на коханку – жодних проблем? Запроваджується чергова довідка! Цей совєтський винахід, який в Україні запустив глибокі метастази, заслуговує щонайменше Нобелівської премії. А приводам щодо запровадження усе нових і нових довідок немає меж. Виявляється, їх вимагають і при техогляді автотранспорту, не кажучи, що у світі такого поняття як «техогляд» немає.

Я не розумію, чому при техогляді автомобіля потрібно ще й кілька медичних довідок про стан здоров’я водія? У нього знову визначають групу крові, хоча у чинних водійських правах вона вже зазначена. Чи може, група крові у людини за два роки змінюється. Зрештою, чи від цього автомобіль стане кращим, оновиться двигун або гальма?.. А довідка потрібна і не одна. Три медичні папірці подає кожен водій. Ба більше того, він сплачує з власної кишені за медичні папірці 170 гривень. І це не все. Він мусить вистояти довжелезні черги під приміщеннями психдиспансеру і наркологічного диспансеру. Люди приходять туди вночі. Врешті вони почуваються на сьомому небі, якщо знаходять, кому дати хабар, щоб позбутися мук того очікування.

Тільки Тернопільщина, Львівщина та Івано-Франківщина налічують 630 тисяч одиниць автотранспорту. Відтак лише місцеві водії за три медичні довідки заплатять майже 54 мільйони гривень! А ще плюс податок на автотранспорт.

До слова, моєму знайомому у львівському наркодиспансері цими днями встановили нову групу крові…

В Україні діє ціла система продукування і вимагання довідок. Це породжує корупцію і хабарництво, принижує гідність людини. Але цей рекетирський бізнес поставлено на державні рейки. У нас діюсь цілі інституції з виписування довідок. У поліклініках уже не лікують, а штампують довідки.

Три місяці львівські ВВІРи для виготовлення закордонного паспорта, вартістю майже півтисячі гривень, вимагали від людей довідки про відсутність судимості. Знову черги, хабарі і нерви, допоки не здійнявся скандал і не згадали в МВС, що ще попередній міністр заборонив вимагати ці довідки.

Може, щоб позбутися отих мук із так званим техоглядом і рекетирами із Міністерства внутрішніх справ, теж слід вдатися до протестів? Або ж нехай тоді запровадять чергову довідку на предмет, чи здорова нація, з якої так знущаються ті, кого вона обирає і утримує…
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG