Доступність посилання

ТОП новини

Російські екологи домоглися тимчасової зупинки вирубки лісу


Акція протесту проти знищення лісового масиву, 22 липня 2010 року
Акція протесту проти знищення лісового масиву, 22 липня 2010 року

Прага – Російські екологи домоглися зупинки вирубки лісу на місці будівництва автомобільної траси Москва-Петербург. Компанія, що веде вирубку, в понеділок оголосила про те, що припиняє роботи на добу. У п’ятницю міліція розігнала табір захисників лісу, затримавши кількох журналістів, включно з кореспондентом Радіо Свобода.

Захисники Химкинського лісу, що на півночі від Москви, у понеділок відновили чергування на місці вирубки. Екологи також хочуть відновити наметовий табір, який минулого тижня ліквідувала міліція.

Екологи кажуть, що в п’ятницю о п’ятій ранку близько ста осіб у масках прийшли до їхнього табору з погрозами фізичної розправи. Водночас активізувалася вирубка лісу. Люди викликали міліцію, але, як розповіла еколог Євгенія Чірікова, представники влади не захотіли чинити опір молодикам.

«Я попросила міліцію залишитися, перевірити їхні документи. Вони відмовилися це зробити. Мені нічого не залишалося як лягти під колеса УАЗика», – каже Чірікова.

Згодом у наметовий табір прийшли близько 40 міліціонерів, які затримали десяток екологів. До рук правоохоронців також потрапили кореспондентка «Нової газети» Олена Костюченко і фотокореспондент російської редакції Радіо Свобода Юрій Тимофєєв.

«Невідомі люди під прикриттям співробітників у формі почали перешкоджати зйомці. Невідомі люди ламали табір екологів. Я це знімав і мене затримали, доставили у відділок Химки, де виявилося, що я перешкоджав руху автотранспорту», – розповів Тимофєєв.

Того ж дня його та інших затриманих відпустили. Водночас міліція заявила, що не знайшла доказів п’ятничного нападу на наметовий табір.

Вирубку закінчать цього тижня – підрядник

Екологи переконані, що дорога через ліс у Химках нищитиме «зелені легені» російської столиці. Вони заявляють про альтернативні варіанти будівництва, які не зачіпатимуть лісу. Російська влада наполягає, що новий автомобільний шлях допоможе розв’язати транспортні проблеми Москви, бо з’явиться нова дорога до аеропорту «Шереметьєво». Верховний суд Росії у квітні схвалив проект, вартість якого оцінюють у 8 мільярдів доларів.

Керівник компанії «Теплотехінка», який відповідає за вирубку, заявив, що 60 відсотків лісу в підмосковних Химках, який треба вирубати, вже знищили. Попри те, що його компанія у понеділок зупинила роботи, Олександр Семченко сподівається завершити їх до кінця тижня.

Зі свого боку, екологи вірять, що вирубку лісу допоможе зупинити ширша громадська підтримка і втручання Московської прокуратури. У пошуках правосуддях екологи також обіцяють звернутися до Європейського суду з прав людини.
x
Съемки новой вырубки опасны для журналистов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00


Съемки новой вырубки опасны для журналистов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00


Химки: защита леса круглосуточно
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Приостановлена вырубка Химкинского леса
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG