Доступність посилання

ТОП новини

Луганські тролейбусники на межі страйку


Луганськ – Луганські тролейбусники з першого серпня можуть оголосити місячний страйк. Проблема звична для багатьох електротранспортних підприємств в Україні – заборгованість із зарплати. Держава не компенсує проїзд пільговиків – кажуть тролейбусники, представники ж влади радять викручуватись самотужки, мовляв грошей немає.

Водій тролейбуса Марина Жиберєва, як і її колеги, зарплату не отримує вже три місяці. Гроші виплачуються частинами, але тримісячна заборгованість на підприємстві «Луганськелектротранс» за останні півтора роки стала традицією.

«Люди розраховують на якусь суму. Вони заробили ці кошти. Ми ж не просимо: підвищить нам зарплату, чи дайте нам квартиру, чи ще щось. Якщо ми заробили – то віддайте», – вважає Марина Жиберєва

Три чверті пасажирів – пенсіонери

Працівники транспортної галузі скаржаться на міську владу. У мерії ж заявляють, що й так, чим можуть, допомагають підприємству. А ось держава своїх зобов’язань щодо компенсації проїзду пільговиків не виконує, каже заступник міського голови Віктор Пронін.

«За шість місяців держава мала б нам виплатити п’ять мільйонів двісті тридцять п’ять тисяч гривен. А фактично отримано чотири мільйона шістдесят чотири тисячі. Якщо держава виконає всі свої зобов’язання перед цим підприємством, то у нього не буде жодних проблем», – зауважив заступник мера.

До речі, у Луганську донедавна усіх пільговиків перевозили ще й автобуси «Богдан». Однак пізніше приватна фірма відмовилась працювати задарма. Зараз три чверті пасажирів тролейбусів і трамваїв – пенсіонери, але попри це облдержадміністрація вимагає від «Луганськелектротрансу» збільшити доходи.

Тролейбус маршрутці не конкурент

Щомісяця електронтранспорт заробляє близько трьохсот тисяч гривень. Тоді, як лише на зарплату потрібно у три рази більше. Заступник керівника облдержадміністрації Олександр Єфимов проблему бачить у великій кількості «зайців» та недобросовісній роботі контролерів.

«Ну, немає грошей у скарбниці! Що не зрозумілого? Самим потрібно викручуватись! І, зрозуміло, що ніхто нам не допоможе. Службу свою потрібно контролювати. Я знаю, про що вони звітують, а що кладуть у кишеню», – наголосив Олександр Єфимов.

У Луганську побував заступник міністра з питань ЖКГ Сергій Ласіков. Виплатити компенсацію за перевезення пільговиків він не обіцяв. Його порада – тролейбусам і трамваям потрібно стати конкурентами маршрутним таксі. Ось тільки, як це зробити, посадовець не уточнив. Натомість він забажав побачити графік погашення заборгованості. Наразі пропонується взяти кредит, аби хоч на деякий час відтягнути загрозу страйку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG