Доступність посилання

ТОП новини

CША: пристрасті навколо боротьби з нелегальною імміграцією в Аризоні


Нью-Йорк – У четвер 29 липня в американському штаті Аризона набув чинності новий закон, скерований на боротьбу з нелегальною імміграцією. Згідно з законом, нелегальне перебування на території штату відтак вважається кримінальним злочином. Закон також зобов’язував поліцію перевіряти імміграційний статус підозрілих осіб. Напередодні у кількох великих містах Америки відбулися демонстрації протесту проти аризонського закону, а Сюзен Болтон, федеральний окружний суддя, наказала тимчасово призупинити дію ключової статті закону – про перевірку імміграційного статусу.

Здебільшого протестують латинос – іммігранти з Латинської Америки. Вони стверджують, що аризонський закон є дискримінаційним. Мовляв, зупинятимуть насамперед мексиканців, бо ж Аризона – прикордонний штат і потік нелегалів здебільшого спостерігається саме там.

Паралельно суддя Сюзан Болтон нині розглядає позов Міністерства юстиції, яке вважає аризонський закон порушенням Конституції США. Четверта поправка до Конституції передбачає «право народу на охорону особи... від необґрунтованих обшуків чи арештів... і ордери на обшук чи арешт не повинні видаватися без достатніх підстав».

Президент Барак Обама назвав закон Аризони «погано продуманим» заходом, який можна буде скасувати, якщо Конгрес США дасть собі раду з реформою імміграційної системи.

Латинос вітають рішення судді, одначе, губернатор Аризони Джен Брюер у розмові з кореспондентами підкреслила тимчасовий характер зупинки. Вона заповідає низку апеляцій аж до рівня Верховного суду США, сказавши: «Очевидно, що це лише невеличка затримка, забороло на дорозі. Я обома руками підтримую новий закон... Ми подамо апеляцію. Це покладе початок процесові. Маємо тимчасову зупинку. Вони ще не вивчили всіх статей закону».

Губернатор звинуватила уряд Обами у нехтуванні проблеми нелегальної імміграції. До речі, поштовхом до ухвалення нового закону Аризони було вбивство нелегалами у березні місяці фермера, який не дозволив їм ночувати на його обійсті.

За словами кореспондента телемержі новин FoxNews Генрі Стівенса «... в районі міста Фінікс рух нелегалів настільки щільний, що навіть поліцейські не наважуються там ходити поодинці».

За статистикою, більшість американців підтримує новий закон

Американцям явно болить проблема нелегальної імміграції. За приблизними підрахунками, в Америці перебуває десь 12 мільйонів нелегалів. З ними пов’язують підвищення рівня злочинності у прикордонних штатах і великі бюджетні видатки штатів на медичну допомогу нелегалам і шкільну освіту для дітей нелегалів.

За результатами опитування, проведеного Фондом Расмуссена, 55 відсотків американців воліли б мати у своєму штаті закон подібний до аризонського.

Як зауважує газета The Christian Science Monitor, законодавчі збори у п’ятьох штатах нині обговорюють схожі заходи і ще у двадцятьох штатах готують власні законопроекти на кшталт аризонського закону. З другого боку, іспаномовний електорат, латинос, кількість і вплив яких дедалі більшають, рішуче проти закодів обмеження імміграції, хай навіть і нелегальної.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG