Доступність посилання

ТОП новини

Небезпечна побутова техніка


Анастасія Москвичова

Київ – Чи замислюєтесь ви над тим, якої якості купуєте побутову техніку? Експерти «УкрТЕСТу» закликають українців не купувати цю техніку на базарах і звертати увагу на якість розеток та подовжувачів. За результатами випробувань електроприладів, придбаних у київських торговельних мережах, ними виявлена низка одиниць неякісної продукції, використання якої може бути небезпечним для життя і здоров’я споживача. Заступник генерального директора «Укрметртестстандарту» Віктор Ример висловив думку, що через недоліки українського законодавства з часом ситуація тільки погіршиться.

Тільки за минулий рік Науково-дослідний інститут пожежної безпеки зафіксував понад 10 тисяч пожеж через несправну побутову техніку. І якщо до купівлі чогось відносно дорогого, наприклад, холодильника чи пральної машинки, український споживач ставиться відповідально, намагаючись вибрати якісний товар, то різний «дріб’язок», як-то адаптери до розеток чи подовжувачі, він купує де-небудь на базарах, у кіосках, не звертаючи увагу на якість такої продукції, зауважує Анатолій Гіндікін, керівник науково-технічного центру «УкрТЕСТу».

«Навіть купуючи за кілька тисяч або десятків тисяч складні якісні побутові прилади відомих виробників, але зекономивши на кабелях чи розетках, ми всю роботу виробників, нашу роботу і гроші споживача – все множимо на нуль, і наше життя знову в небезпеці», – каже він.

Перед покупкою найперше слід звертати увагу на наявність сертифікату, що засвідчує відповідність якості товару до українських та міжнародних стандартів, наголошує Гіндікін. Крім того, за його словами, на будь-якому пристрої повинно бути маркування фірми-виробника, а також інструкція українською або російською мовою. Якщо чогось зі згаданого у продавця немає, краще від покупки утриматись, радить експерт.

Втілювати євростандарти якості заважає українське законодавство – Ример

Сьогодні в Україні не реально втілити європейські стандарти, вважає заступник генерального директора «Укрметртестстандарту» Віктор Ример. На його думку, причиною цього є слабка законодавча база.

«Зараз Кабінетом Міністрів спільно із Адміністрацією Президента розробляються відповідні законопроекти, – зазначає Ример. – І ми вважаємо, що тільки після того, як ці законопроекти будуть ухвалені, буде встановлена відповідальність постачальників, нагляд за продукцією на українському ринку».

Однак і до тих проектів законів, що нині готуються, потрібно вносити зміни, переконаний заступник директора «Укрстандарту». Відповідно до них, керувати наглядом за дотриманням стандартів будуть різні відомства, а це тільки спричинить розпорошення повноважень, вважає Віктор Ример.

За його словами, «Укрстандарт» готовий до співпраці щодо покращення згаданих законопроектів і навіть звернувся із відповідною пропозицією до Президента, Кабінету Міністрів та представників усіх фракцій Верховної Ради, однак відповіді поки що не отримав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG