Доступність посилання

ТОП новини

Мистецькі скарби на горищі


Знайдені картини (Фото: Сергій Вольский http://www.new-most.info)
Знайдені картини (Фото: Сергій Вольский http://www.new-most.info)

Дніпропетровськ – Жителька Дніпропетровська під час ремонту знайшла на горищі свого будинку живописні полотна художників-шістдесятників. За оцінками фахівців, колекція «потягне» на сотні тисяч доларів. А втім, частину скарбів жінка вирішила передати музею.

Ця незвична історія почалася у травні. Дніпропетровчанка Марина Свідло переїхала у будинок, подарований мамою, і одразу взялась за ремонт. В якийсь із днів жінка піднялась на горище разом з електриком, ремонтувати світло, і охнула. Серед мотлоху побачила десятки полотен.

Двадцять знайдених картин пані Марина віддала на зберігання родичам, а кілька віднесла на експертизу до Художнього музею. Мистецтвознавці одразу ж визначили авторство: Володимир Ерліх та Олександр Войцеховський. Це підтверджують і підписи на зворотах картин та етюдів. Виявилось, що колись у будинку, де зараз мешкає Марина, жив батько художника Олександра Войцеховського.

Марина Свідло (фото з сайту segodnya.ua)
«Дивлюсь, а під шаром пилу якісь мазки. Я тоді три картини несла з горища, витерла від пилу, побачила зображення, побачила підписи», – розказує Марина Свідло.

«Роботи, характерні для того періоду»

Знахідку жінки мистецтвознавці оцінюють в десятки тисяч доларів США. Дніпропетровських художників Олександра Войцеховського та Володимира Ерліха вважають майстрами індустріального пейзажу 60-70-их років минулого століття. Наразі роботи того, зазначають фахівці, періоду в ціні.

У фондах Дніпропетровського художнього музею є лише одна картина Войцеховського і сто двадцять творів Ерліха, які він подарував місту перед від’їздом за кордон. Творчість обох художників вивчена недостатньо, каже заступник директора Художнього музею Людмила Тверська.

«Це роботи, які нас цікавлять. Дуже непогані роботи, дуже характерні для того періоду. У нас є науковий відділ, який займається глибоким вивченням творчості того чи іншого художника», – зазначила мистецтвознавець.

Цінна знахідка – великий клопіт

Власниця полотен має намір передати до художнього музею майже все знайдене, собі, каже, лишить одну чи дві картини – на згадку. А втім, цей подарунок для музею – не тільки радість, а й клопіт. Майже всі картини в незадовільному стані через плісняву та пил, отож доведеться відновлювати їх власним коштом.

Це не перший випадок незвичного віднайдення і передання мистецьких скарбів дніпропетровському музею. Півстоліття тому місцевий житель подарував закладові музеєві картину, куплену десь за копійки. На розколотій дерев’яній дошці невиразно вгадувалось написане олійними фарбами лице жінки. Зараз фахівці з 90-відсотковою впевненістю кажуть: автор того портрета – голландський художник Рембрандт ван Рейн.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG