Доступність посилання

ТОП новини

Виховувати дітей одному – в Німеччині це справа жінок


Німеччина – Класична родина в Німеччині поступово перетворюється на справжню екзотику. За останнє десятиріччя кількість сімей помітно скоротилася. Натомість збільшилося число одиноких матерів.

Одинока мама з двома дітьми – такою є абсолютно нормальна німецька сім’я. Останні дані федерального статистичного відомства засвідчили, що в Німеччині відчутно скоротилася кількість родин із двома батьками: якщо 13 років тому таких родин було майже 9,5 мільйонів, то нині – лише дещо більше за 8 мільйонів. Зникнення класичної родини в Німеччині, на думку експертів, пов’язано не в останню чергу із загальними суспільними настроями й відсутністю відповідних рамкових умов.

Баварський міністр з питань сім’ї Крістіне Гадертауер у розмові з радіостанцією «Дойчландфунк» критично зауважила: «Давайте подивимося на суспільство загалом. Якщо говорити спрощено, то складається приблизно така картина: раніше піти з роботи, щоб встигнути на турнір з гольфу, приносить велике суспільне визнання; піти ж молодому батькові раніше з роботи, аби забрати дитину з дитячого садка, то це вже зовсім не круто».

Складність поєднання сім’ї та кар’єри часто призводять до сімейних чвар, а згодом і до розлучення. Як правило, головний тягар після розвалу сім’ї знову лягає на жінок. За даними федерального статистичного відомства, в дев’яти з десяти випадків малолітні діти в разі розлучення залишаються з мамою, а не з батьком.

Одиноким мамам і їхнім дітям загрожують злидні


Неповноцінні родини є причиною ще однієї проблеми – злидні. Третина одиноких матерів перебуває на межі бідності, стверджують соціологи. До найбільшої групи ризику належать ті жінки, які вимушені в одиночку виховувати дітей віком до трьох років. Це наслідок того, що Німеччині досі так і не вдалося подолати проблему браку місць у яслах, де можна було б залишити дитину, аби жінка могла працювати повноцінний робочий день.

Отже, не доводиться дивуватися, зауважують критики, що в Німеччині й замала народжуваність. Торік ця країна мала найнижчий рівень народжуваності після Другої світової війни. Таким чином Німеччина перетворилася на найстарішу країну в Європі. У світі за цим показником її випереджає лише Японія. Однак ніде на планеті нині не народжується так мало дітей, як у Німеччині.

З огляду на таке становище політики б’ють на сполох. Міністр у справах сім’ї Німеччини Крістіна Шредер оголосила своїм «пріоритетом» розбудову дитячих садків.

А її колега з Баварії Гадертауер водночас застерігає: «Дітей не можна купити ані за допомогу на їхнє виховання, ані за достатню кількість місць у дитячих садках. Важливо мати бажання заводити дітей». На її думку, для цього варто розгорнути широку дискусію, аби суспільство врешті-решт навчилося цінувати зусилля подружніх пар із дітьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG