Доступність посилання

ТОП новини

Афганці протестували проти загибелі цивільних, яку військові не підтверджують


Близько 200 афганців влаштували в неділю в Кабулі демонстрацію протесту проти, як вони заявляють, убивства міжнародними силами 52 цивільних мешканців на півдні Афганістану, що його військові заперечили.

Демонстранти вигукували «Смерть Америці» й несли гасла з закликами до справедливості й фотографіями дітей, які, за їхніми твердженнями, загинули 23 липня в провінції Гельманд.

Рада національної безпеки Афганістану днями заявила, що її розслідування встановило загибель 52 цивільних осіб, серед яких були жінки й діти, внаслідок влучення в будинок із ними ракети, випущеної військами міжнародних сил.

Тим часом союз НАТО, який здійснює командування багатонаціональними Міжнародними силами сприяння безпеці, заявляє, що свідчень про загибель цих людей не існує. За словами представника командування, бригадного генерала Йозефа Блотца, афганське розслідування не подало жодних доказів, які довели б такий інцидент.

За даними військових міжнародних сил, біля села, де, як стверджують, сталася трагедія, того дня йшли бої між міжнародними силами й повстанцями, внаслідок яких загинуло від 6 до 8 осіб. Як сказав генерал, загиблі були переважно повстанцями, хоча можливо, що випадково загинули від одного до трьох цивільних мешканців.
XS
SM
MD
LG