Доступність посилання

ТОП новини

США: Національні гвардійці охороняють кордон із Мексикою


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах південно-західний кордон країни, там, де вона межує з Мексикою, від першого серпня починають охороняти загони Національної гвардії. Таке розпорядження Пентагонові дав президент Барак Обама. Армійські підрозділи допомагатимуть патрульній прикордонній службі, яка підпорядкована міністерству національної безпеки.

Отож, на збройні сили, які мають захищати країну від зовнішніх ворогів, покладають правоохоронні функції. Це розпорядження президента Барака Обами викликане, очевидно, тим, що прикордонники самі не можуть дати собі раду з потоком нелегальних іммігрантів.

Кордон тягнеться на 3200 кілометрів уздовж чотирьох штатів – це Техас, Аризона, Нью-Мексико, Каліфорнія. Нелегали перетинають мексиканський кордон безперервним потоком. Прикордонники, чий офіційний титул – агенти прикордонної служби, просто не встигають зупиняти всіх, хто долає де – п’ятиметрову бетонну стіну, де – колючий дріт, а де – розжарену аризонську пустелю, ризикуючи життям. Уздовж кордону стоять вежі спостереження, у небі ширяють гелікоптери і безпілотні мініатюрні «дрони», але не вистачає ані рук, ані коліс, щоб зупинити потік.

Щороку, за підрахунками, прибуває до мільйона нелегалів, а всього нараховують, приблизно, звичайно, 12 мільйонів нелегалів на території США. На прес-конференції у Пентагоні виступив директор митної служби й прикордонної охорони Алан Берсін і сказав, що Національна гвардія відіграватиме роль допоміжної сили: «Завдання національних гвардійців допомагати персоналові міністерства національної безпеки... на південно-західному кордоні. Водночас із розгортанням загонів національних гвардійців у серпні збільшиться кількість технічних засобів, таких як прилади мобільного спостереження й системи, що ми їх успішно використовуємо для виявлення й перехоплення як нелегалів, так і наркотиків, що їх переносять через наш кордон».

Армія як «очі й вуха» прикордонників

На національних гвардійців не покладатимуть поліцейських функцій самі вони не займатимуться арештами нелегалів.

За повідомленням представників Пентагону, національні гвардійці здійснюватимуть розвідувальні дії та збиратимуть оперативну інформацію. «Вони будуть нашими очима та вухами», – каже Джо Тревіньо, представник прикордонних патрулів у долині ріки Ріо-Гранде. Крім того, гвардійці встановлюватимуть на кордоні додаткове освітлення, сенсори та відеокамери.

Армія не вперше бере участь в охороні кордону. Нині туди відряджають 1200 національних гвардійців, а 2006-го року тодішній президент Джордж Буш у рамках програми Jump Start тимчасово спрямував на кордон 6000 гвардійців, що вивільнило агентів для суто патрульної служби. У результаті прикордонникам тоді вдалося затримати 176 тисяч нелегалів і конфіскувати майже 146 тонн кокаїну й маріхуани. Між тим, самі національні гвардійці врятували життя понад ста нелегалів з Мексики, які були на порозі смерті, намагаючись подолати пішки аризонську пустелю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG