Доступність посилання

ТОП новини

Британія: археологічне відкриття на місці доісторичної пам’ятки Стоунгендж


Лондон – Британські археологи відкрили дерев’яну версію знаменитої британської пам’ятки доісторичної доби Стоунгендж. Це сталося поблизу Стоунгендж лише через два тижні після початку здійснення трирічного дослідницького проекту. Фахівці кажуть, що це найважливіше відкриття в районі Стоунгендж за останні 50 років.

Британські вчені відкрили дерев’яний відповідник пам’ятки культури всесвітнього значення ЮНЕСКО Стоунгендж, застосувавши передову комп’ютерну технологію віртуальних розкопок. Уже через два тижні після початку досліджень на місцевості навколо Стоунгенджу було знайдено округлий рів на відстані менше кілометра від однієї з найзнаменитіших англійських пам’яток, яка являє собою коло з камінних блоків, що походить з періоду неоліту (від 2 до 4 тисяч років тому).

Керівник проекту, професор археології Університету міста Бірмінґема Вінс Ґаффні вважає цю знахідку надзвичайною. На його думку, вона цілковито змінить уявлення вчених про місцевість навколо Стоунгенджу.

«Насправді ми нічого не знаємо про 90-95 відсотків ландшафту навколо Стоунгенджу. І ми намагаємося заповнити цю прогалину. Стоунгендж існував на величезному просторі, що використовувався для ритуальних потреб. Скрізь навколо нього є пам’ятки. Але віднайдення чогось такого досить близько дає уявлення, як ландшафт навколо постійно еволюціонував, а також дає певність, що ми знайдемо ще багато чого».

Нова знахідка являє собою округлий рів із заглибленнями приблизно метрового діаметру, які колись тримали дерев’яні стовпи. Діаметр усього кола становить 25 метрів – лише на 5 метрів менше від Стоунгенджу. Дослідники вважають, що ця споруда постала приблизно в той час, що і Стоунгендж.

Об’єкт паломництва язичників

Стоунгендж розташований у графстві Вілтшир на півдні Англії неподалік від містечка Салісбері. Сама пам’ятка і місцевість навколо неї були занесені до переліку об’єктів спадщини світового значення у 1986 році. 2008 року знайшлись археологічні докази того, що Стоунгендж від самого початку був місцем поховань. Найдавніші знайдені тут останки датуються трьома тисячами років до народження Христа.

Водночас пам’ятка є місцем паломництва неодруїдів та інших послідовників язичницьких вірувань. Світанки середини літа почали вабити сюди відвідувачів ще у 1870-х роках, а практику друїдів тут уперше було відновлено 1905 року Давнім орденом друїдів.

Хоча вчені кажуть, що Стоунгендж є набагато давнішим, ніж релігія друїдів, пам’ятка стала тісно ототожнюватися із британським друїдизмом. Нині ритуальне використання Стоунгенджу ретельно контролюється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG