Доступність посилання

ТОП новини

Київ у диму: в російському чи у своєму?


Димова завіса над Києвом, 2 серпня 2010 року
Димова завіса над Києвом, 2 серпня 2010 року

Київ – Другого серпня більшість районів Києва були оповиті димом. Міністерство з надзвичайних ситуацій запевнює, що серйозних пожеж під українською столицею немає, а дим несе з Росії. Натомість екологи стверджують, що це від спеки загорілися торфовища на північ від Києва. Фахівці говорять про високу небезпеку пожеж в Україні через спекотну погоду.

Більшість киян цього ранку відчули запах диму. Найбільше його було на лівому березі та у Солом’янському, Голосіївському і Печерському районах, стверджують місцеві мешканці.

Подібна ситуація і в Чернігівській області. Димова імла рухається на українську столицю з півночі, пояснює заступник начальника Українського Гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

«Вчора і сьогодні (1–2 серпня – ред.) – напрямок вітру з півночі. Невеликий, 1-3 метри на секунду. Звідки принесло дим, якого походження – важко сказати. Або невелике загоряння торф’яника, або ж дим надійшов із Росії», – говорить гідрометеоролог.

У Гідрометцентрі стверджують, що імлу в повітрі зафіксували декілька метеостанцій у Київській та Чернігівській областях, деякі з них повідомляють про досить сильне задимлення. Тим часом у Росії тривають пожежі на заході та південному заході країни, в результаті яких загинуло понад 30 осіб.

Дим у Києві та околицях викликали не українські лісові пожежі, запевняє речник Держкомлісгоспу Андрій Солимов.

«Це задимлення прийшло з Російської Федерації, це дим від лісових пожеж. Задимлена Чернігівська область. Наші спостереження з вишок і гелікоптерів свідчать, що на сьогодні пожеж в Україні немає. Є невеличке загоряння торф’яника біля Києва. Але для задимлення столиці цього недостатньо. Зараз пожежу ліквідують», – запевнив представник Держлісгоспу.

Пожежі ще будуть. Чи готова до них Україна?

Протипожежна авіація МНС України обстежила лісові масиви довкола Києва і виявила лише одну невеличку пожежу, зауважила у понеділок голова прес-служби управління МНС у Київській області Вікторія Рубан.

«Жодного загорання торфовища чи лісу в області не виявлено, крім одного – в Іванківському районі. Щороку влітку є загроза пожеж на торфовищах, тому весь особовий склад чергує цілодобово, двічі на день об’їжджаємо й оглядаємо лісові масиви».

Утім, ще зранку в МНС згадували три торфові пожежі біля Києва.

У разі численних пожеж на українських торфовищах лісівники та пожежники не зможуть їх загасити, констатує голова Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Спека, відсутність пожежного нагляду і безладдя в лісовій галузі. Пожежна служба лісової охорони була зруйнована в 1990-х роках, і зараз її немає, – зазначає еколог. – Якщо спека триватиме далі, скоро палатимуть усі торфовища Київщини, Чернігівщини та Житомирщини».

Щоб визначити походження диму, потрібне окреме дослідження, відзначають гідрометеорологи. Точно визначити походження диму та ступінь пожежної небезпеки для столиці має міжвідомча комісія, яка працює у цей час. У Гідрометцентрі прогнозують, що сильна спека, а, отже, і небезпека пожеж поблизу Києва зберігатиметься щонайменше до суботи.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG