Доступність посилання

ТОП новини

Російська компанія зайняла інтернет-домен, на якому 9 років був український журнал


Київ – Після місячного блокування журнал «Універсум» сьогодні отримав нову інтернет-адресу. Як повідомив Радіо Свобода шеф-редактор видання Олег Романчук, домен «org.ua» замінили на «lviv.ua». Минулого місяця провайдер без попередження заблокував сайт журналу «Універсум». Натомість за цією ж адресою в інтернет-просторі поселилась російська комерційна компанія.

Журнал «Універсум» існує на ринку медіа України 16 років. Видання висвітлює питання політології, економіки, науки та культури. Серед авторів редакції – Микола Жулинський, Ігор Юхновський, Юрій Саєнко, Володимир Шкляр.

Інтернет-версія «Універсума» з’явилась на світ у 2001 році. Після дев’яти років розкручування, тираж сайту зріс до півтисячі відвідувань на місяць, розповідає шеф-редактор видання, публіцист Олег Романчук. Він вважає такий показник достатнім для інтелектуального видання.

Домен «ua» віддали російській компанії
Тепер за адресою universum.org.ua знаходиться сайт російської компанії

Про наміри позбавити журнал інтернет-домену провайдер редакцію «Універсуму» не попередив. Більше того, через місяць на цю ж адресу з українським доменом «ua» поселили російську комерційну компанію, що займається логістикою. Шеф-редактор «Універсуму» сподівається, що це не з ідеологічних міркувань.

«У нас – інформація об’єктивна, яка, можливо, комусь і не до вподоби. Багато кого вона могла і не задовольнити. Але скандальних моментів ми собі ніколи не могли дозволити, – зауважує Олег Романчук. – Є видання, які видаються значно радикальнішими».

При цьому Романчук не захотів називати провайдера, з яким розгорівся конфлікт. «Я хочу це приберегти для розмови з ними. Якщо ще щось буде, я їм скажу, що вашу фірму буду оприлюднювати, де тільки можу, щоб ваше реноме також зазнало збитків, яких зазнав я», – сказав шеф-редактор журналу.

Архів інформації, що зберігався на сервері провайдера, журналу обіцяють повернути. Самостійно видання може відтворити близько 70 відсотків матеріалів, що містились на сайті.

Торгівля розкрученими інтернет-адресами


Отримати коментар нового господаря сайту «universum.org.ua» не вдалося, російська компанія не оприлюднює своїх контактів.

Блокування інтернет-адреси – це відоме у світі шахрайство, переконаний експерт із питань систем безпеки інформаційних технологій Олександр Халковський.

«Це поширений міжнародний бізнес – продавати чужі домени, адреси. Інтелектуальна власність зараз не дуже добре захищена, – сказав експерт в інтерв’ю Радіо Свобода. – Законодавча база в Україні не завжди захищає, якщо люди самі себе не захистили договором. Важко довести, що це твоє. Це не випадки, це вже тенденція. Багато хто так робить і добрі гроші за це мають. Хтось розкручує сайт, а хтось потім цим сайтом користується».
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG