Доступність посилання

ТОП новини

Ліквідація Академії екологічних наук: у НАН святкують перемогу


Екологічну академію визнали зайвою
Екологічну академію визнали зайвою

Київ – Президент Віктор Янукович своїм указом ліквідував Академію екологічних наук України. Академія не проіснувала і два роки. Деякі екологи нарікають: таким чином Україна знову залишилася без централізованої установи, яка б займалася проблемами довкілля. Деякі науковці радіють: ліквідовано непотрібну установу.

Віце-президент академії, відомий фітобіолог Костянтин Ситник каже, що за час свого існування Академія екологічних наук жодного разу не отримала державного фінансування. «Кабінет Міністрів не ухвалив рішення на виконання указу Президента, тому не було сформовано служби академії, не було фінансування», – розповідає він.

Вчений розраховує, що попри рішення про ліквідацію академія незабаром таки відновить свою роботу. «Рано чи пізно у нас однаково буде Академія екологічних наук, адже потрібно серйозно подумати над тим, як структуризувати науку в Україні», – додає Костянтин Ситник.

Академію екологічних наук заснував Президент Віктор Ющенко своїм указом у грудні 2008 року. Передбачалося, що новостворена установа опікуватиметься найважливішими питаннями охорони довкілля.

Академію створювали штучно?

У Всеукраїнській екологічній лізі на Академію екологічних наук покладали великі надії. Голова екологічної ліги Тетяна Тимочко каже: очікували, що академія стане єдиним державним координаційним центром, який займатиметься дослідженнями у галузі екології.

«Україна, яка потерпіла від Чорнобильської аварії, потребує єдиної державної наукової установи, яка могла б акумулювати знання про всі проблеми екології, формувати напрями досліджень, а головне – могла б рекомендувати державним посадовцям шляхи вирішення цих проблем», – наголошує еколог.

Натомість у Національній академії наук України ліквідацію згаданої академії вважають за своє досягнення. На думку керівника сектору природокористування та охорони природи НАНУ Павла Черінька, створення Академії екологічних наук свого часу було політичним рішенням Президента Віктора Ющенка, адже реальної потреби в такій інституції не було.

«Академія була створена штучно. Суть у тому, що така установа абсолютно не потрібна державі, адже всі ці дослідження вже виконуються на базі інших наукових установ», – каже він.

Академія екологічних наук стала сьомою державною академією в Україні. Оглядачі ж зазначають, що за кількістю державних академій Україна посідає перше місце у світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG