Доступність посилання

ТОП новини

Ренесанс лівих у Польщі


Ґжеґож Наперальський, лідер «Союзу лівих демократів»
Ґжеґож Наперальський, лідер «Союзу лівих демократів»

Варшава – У Польщі говорять про відродження лівих політичних сил. Після кількарічної стагнації найбільша польська ліва партія «Союз лівих демократів» бореться вже не за виживання, а за владу в країні. Джерело оптимізму польських лівих – несподівано високий результат їхнього кандидата на недавніх президентських виборах.

Ґжеґож Наперальський, кандидуючи на президента Польщі від «Союзу лівих демократів», на старті виборчої кампанії мав тільки три відсотки підтримки. Панівні у Польщі праві партії не вважали цього молодого політика серйозним конкурентом. Та результати першого туру перевершили всі сподівання. Упродовж короткої кампанії Наперальський здобув 14 відсотків голосів виборців. Такий результат дав підстави оглядачам польського політичного життя говорити про лівих як третю політичну силу в країні, після правлячої «Громадянської платформи» та найбільшої опозиційної «Право і справедливість».

Кілька днів тому «Союз лівих демократів» у своєрідний спосіб підсумував результат недавніх президентських виборів. На зустріч у Варшаві запросили керівників лівих політичних партій, профспілок та громадських організацій, котрі підтримували кандидатуру Наперальського. Звертаючись до них, лідер Ґжеґож Наперальський сказав: «Внаслідок нашої спільної праці ліві стали потрібними, ми показали, що ми стали альтернативою для двох правих партій, бо ми різнорідні, бо маємо конкретну програму».

Омолодження як знаряддя успіху?

Перелічуючи позитивні наслідки успішної президентської кампанії, Наперальський, серед іншого, називає високий рівень підтримки лівих серед наймолодших виборців. Понад 20 відсотків молодих поляків, які взяли участь у виборах, голосували саме за Наперальського. Це означає, що поляки перестають сприймати «Союз лівих демократів» як посткомуністичну партію, вона набуває ознак європейської лівої політичної сили.

Польські оглядачі кажуть, що після успіху, здобутого Наперальським на президентських виборах, ліві можуть претендувати на міністерські портфелі, а також на низку посад у важливих державних установах. Самі ж ліві наразі наголошують на потребі здобути якнайбільшу підтримку на осінніх виборах до органів місцевого самоврядування.

Власне, з думкою про місцеві вибори Наперальський активно зайнявся кадровою роботою. Цей 36-літній політик робить ставку на молодих. У його оточенні – політики, народжені у 1970-1980-х роках, які не мають нічого спільного із «посткомунізмом». Керівником виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування Наперальський призначив 30-річного Томаша Камінського.

Камінський вважає, що на місцевих виборах польські ліві здобудуть ще кращий результат, ніж на президентських. За його словами, можна сподіватися навіть 20-відсоткового результату на виборах до органів місцевого самоврядування, що відбудуться восени цього року. «Є багато тих, які сумніваються в можливих успіхах, але треба вірити», – каже Камінський.

Будуючи образ своєї політичної сили як модерної та європейської, Ґжеґож Наперальський небезпідставно звертає увагу поляків на чвари, що роз’їдають польський правий табір. Не дивно, що впливовий польський тижневик Polityka, аналізуючи причини відродження лівих, підсумував народним прислів’ям: «Де двоє чубляться, там третій користується».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG