Доступність посилання

ТОП новини

Ціна страховки


Антимонопольний комітет каратиме ті банки, які порушують конкурентне законодавство і нав’язують своїм позичальникам конкретні страхові компанії, заявив голова відомства Олексій Костусєв. Під прицілом антимонопольників опинились 5 банків – «Райффайзен банк Аваль», «ОТП Банк», «УкрСиббанк», «ПриватБанк» і «Укрсоцбанк». Чи справді позичальників позбавляють права обирати страхову компанію? І що кажуть на це банки і страховики?

Антимонопольний комітет рекомендує п’яти найбільшим комерційним банкам України «припинити зухвалу практику» нав’язування позичальникам певних страхових компаній. Про це розповів Радіо Свобода голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв. Усі п’ять банків офіційно повідомили, що готові виконати такі вимоги. Але досі до Комітету продовжують надходити скарги позичальників. «Отримали рекомендації. Всі представники були. Сказали: все, ми приймаємо й безумовно виконаємо. А я чую, як «безумовно». Ну що ж, будемо розбиратися. Якщо вони це роблять, я Вам обіцяю – вони будуть покарані», - запевнив Радіо Свобода голова Антимонопольного комітету Костусєв.

«Вибору в мене не було»


Чотири роки тому Олена придбала квартиру в кредит. Поки людина виплачує кредит, вона має і страхувати квартиру - такими є вимоги банку.

Цього року, коли Олена прийшла до банку, щоб продовжити угоду, їй запропонували придбати страховий пакет у компанії, яку пропонує сам банк. До того ж сума страхових внесків зросла від 0,3 до 0,4%. «Я запитала, чому так дорого. Мені відповіли: раніше ми страхували під 0,3, але тепер ми додали також страхування не лише стін, а також і майна, а також страхування від того, що ви заллєте сусідів. Мені сказали, що у них є лише один пакет. Тобто, я можу страхувати лише в одній компанії і лише за одним пакетом. Вибору у мене не було, і я змушена була викласти суму, яка перевищила моє сподівання приблизно на 400 гривень», - говорить Олена.

Втім, «УкрСиббанк», у якого Олена брала кредит, відкидає звинувачення у порушенні конкурентного законодавства і нав’язуванні клієнтам конкретної страхової компанії. Про це йдеться в офіційній відповіді банку Радіо Свобода. «Станом на початок травня в «УкрСиббанку» було акредитовано 9 страхових компаній. І хоча кількість акредитованих страхових компаній постійно змінюється, тому що ми робимо оцінку фінансового стану компаній, у клієнта завжди є вибір, - інформує Іван Істомін, керівник департаменту роздрібних продаж «УкрСиббанку» BNP Paribas Group.

У порівнянні з минулим роком, за інформацією вищевказаного банку, кількість компаній у середньому залишається однаковою, близько 8-10. У 2008 році кількість компаній, що пройшли акредитацію, доходило до 20. Проте варто відзначити, що активність роботи компаній завжди була різною.

«Ситуація сьогодні така, що ми не готові повністю відмовитися від перевірок страхових компаній та рекомендацій клієнтам найнадійніших із них. АМКУ просив нас зробити прозорим вибір страхових компаній для співробітництва, як для страхових компаній, так і для клієнтів. Ми виконали дані рекомендації і розмістили необхідну інформацію на сайті банку та на стендах. Остаточний вибір завжди залишається за клієнтом», – наголосив Іван Істомін.

Клієнти дозволяють себе обдурювати


Страховики зі свого боку також стверджують, що не нав’язують, а лише пропонують клієнтам свої послуги, До того ж, з березня цього року змінилася сама програма страхування. «На сьогоднішній день по новій програмі страхується внутрішнє оздоблення квартири, майно, яке є в квартирі, також страхування від нещасного випадку. На сьогоднішній день компанія пропонує лише даний вид страхування. Ви можете написати в ваше відділення банку, де оформлювався кредит про те, що вас не влаштовує дана програма страхування. Співробітники банку направлять вашу заяву до вищого керівництва. Напряму. Ми не примушуємо, ми пропонуємо даний вид страхування. Нехай відділення потурбуються про те, щоб залишили минулорічну програму страхування»,– такої думки Ганна, спеціаліст відділу продаж однієї зі страхових компаній.

Банки нав’язують позивачам певні страхові компанії, користуючись саме незнанням позичальниками своїх прав. Це зазначає юрист Олексій Толкачов.Вони роблять і робитимуть те, що їм фактично дозволяють клієнти. «Клієнт має право вимагати зміни кредитних договорів, якщо якісь положення його не влаштовують.Але клієнти дуже рідко коли користуються своїми правами і можливостями. Якщо банк дає кредит на купівлю автомобіля і рекомендує страхову компанію, то досвідчений, поінформований клієнт, який уміє захищати свої права, має знати про можливість обрати собі іншу страхову і вимагати укладення договору за участі іншої компанії».

Позичальники, яким банки нав’язали певну страхову компанію, починають бити на сполох уже після укладання договору, коли змінити щось вкрай важко, каже Леонід Хорін, генеральний директор Асоціації страхувальників України. «Банки нав’язують страхові компанії, не залишаючи юридичних слідів.Формально зачепитися за це неможливо. Банки мають перелік компаній, але це окозамилювання для контролюючих органів. З однією-двома компаніями вони настирливо «рекомендують» працювати. Іноді у кредитному договорі ви знайдете фразу, що у випадку, якщо клієнт без відома банку обирає страхову компанію, то це може змінити кредитну ставку».

Якщо комерційні банки не припинять нав’язувати клієнтам певні страхові компанії, на них можуть накласти штрафи - до десяти відсотків річного доходу. Це становить мільйони гривень, наголосив голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв. Але це незначні кошти у порівнянні з тими колосальними прибутками, які отримують банки від подібної «страхової монополії», пояснює Леонід Хорін. Тому вони навряд чи так швидко відмовляться від такої практики.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG