Доступність посилання

ТОП новини

Угорський паспорт для українців – небезпека для Британії? (європейська преса)


Лондон – Серед тем, які привертають увагу в сьогоднішніх газетах, запланована угорським урядом на наступний рік видача угорських паспортів етнічним угорцям за кордоном. Це лякає одну із британських газет, яка побоюються збільшення напливу легальних мігрантів до Британії. Про цю та інші публікації – в сьогоднішньому огляді преси.

Британська газета Daily Mail неабияк лякає читачів перспективою напливу нових тисяч мігрантів до Британії. Згідно із газетою, ці мігранти будуть абсолютно легальними, й британський уряд не в змозі буде нічого зробити, аби їх зупинити. Вони зможуть користуватися тут усіма соціальними перевагами, бо будуть громадянами Європейського Союзу. Деякі з них будуть вихідцями з України. Саме так газета коментує те, що від наступного року угорський уряд розпочне видачу угорських паспортів етнічним угорцям із закордону. У статті, зокрема, мовиться: «Із січня Угорщина має намір запропонувати свої паспорти мільйонам етнічних угорців, що живуть за кордоном. Це включає 300 тисяч осіб, що живуть у Сербії, і 160 тисяч – в Україні, які не є членами ЄС... Більшість із тих, що одержать від цього переваги, живуть у збіднілих країнах на околицях Європи. Коли їм дадуть паспорти, вони матимуть право доступу до решти країн ЄС, включно із Британією. Схожі схеми видачі паспортів, що є легальними за законами ЄС, здійснюються й у Румунії та Болгарії. Підраховано, що разом ці три країни можуть додати до населення континенту близько 5 мільйонів людей у час, коли Європа тяжко дає собі раду з виходом із рецесії та фінансової кризи. Британські міністри не мають жодних повноважень для запровадження обмежень на прибульців із Угорщини», б’є на сполох британська газета.

Berwick Advertiser – місцева газета міста Барвик, що на кордоні між Англією та Шотландію, повідомляє про візит сюди дітей з України із враженою імунною системою внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, в одній із місцевих клінік їм лікували зуби та ясна. У статті зазначається: «Зубні лікарі, медсестри та інший персонал... клініки залишилися після нормального робочого дня, аби безкоштовно надати свої послуги. Все це влаштувала доброчинна організація Chernobyl Children's Life Line... Зубний лікар Кабан Мослехзаде сказав: «Ми були щасливі допомогти. Ми не мали вільного часу протягом дня, то домовилися, щоб діти прийшли на 2-3 години ввечері»... Четверо дітей лікувалися 1-2 рази на тиждень протягом місячного перебування в країні, декому знадобилося від 8 до 12 пломб». «Chernobyl Children's Life Line запрошує хворих дітей до Великої Британії, аби дати їм можливість пожити у чистому середовищі і похарчуватися незараженими харчами», мовиться у статті.

Німецька газета Die Tageszeitung розкритикувала ЄС за потрапляння м’яса і молока клонованих тварин на британський ринок. Видання дивується, чому вимоги щодо законодавчого регулювання цього питання висловлюються щойно тепер. «Адже вже понад два роки тому, коли США почали думати про те, щоб дозволити клонованих тварин, стало вперше відомо, що ембріони від клонованих корів зі США імпортуються до Великої Британії. Чому? Не для того ж, аби привабити туристів до клонованого зоопарку. Ні, тоді вже було абсолютно ясно, що метою було створення стада корів або худоби для продукування харчів... Виникає підозра, що досі цього уникали навмисно. Але дослідження показують, що більшість споживачів не хочуть клонованих продуктів. Одначе Європейська Комісія не накладає заборону: лише недавно справу знову було покладено до шухляди», – пише Die Tageszeitung.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG