Доступність посилання

ТОП новини

Черчилль наказав приховати інформацію про «літаючу тарілку»


Вінстон Черчилль
Вінстон Черчилль

Лондон – Згідно з уперше оприлюдненими у четвер архівними документами, британський прем’єр-міністр часів Другої світової війни Вінстон Черчилль заборонив протягом 50 років публікувати інформацію про зустріч літака королівських повітряних сил із невпізнаним літаючим об’єктом (НЛО). Голова британського уряду зробив це через побоювання, що ця інформація може спричинити масову паніку.

Згідно із розсекреченими архівними документами, які за угодою між британським міністерством оборони і Національними архівами було розміщено в інтернеті, онук офіцера Королівського повітряного флоту, який був одним із особистих охоронців Вінстона Черчилля, написав 1999 року про інцидент із неопізнаним літаючим об’єктом до оборонного відомства.

Онук – учений з міста Лестера, ім’я якого не розкривається, стверджує, що його дід почув, як Черчилль наприкінці війни обговорював інцидент із на той час американським генералом Двайтом Айзенгавером, котрий пізніше став президентом США. Черчилль сказав, що розвідувальний літак, який повертався до Британії із завдання, був переслідуваний неопізнаним літаючим об’єктом. Екіпаж сфотографував об’єкт, який безшумно рухався поруч, аж поки змінив напрямок.

Згідно з листом, Черчилль розпорядився негайно засекретити цю інформацію, аби уникнути масової паніки серед населення і зневіри у церкві.

Фахівець із НЛО доктор Дейвід Кларк, що упорядковує архівні дані для інтернету, вважає, що хоча охоронець розповів цю історію своїй дружині, яка потім переповіла її онукові, у ній може бути доля правди. Адже відомо, що Черчилль цікавився НЛО. Зокрема, британський лідер часів Другої світової війни був першим, хто публічно дав відповідь у парламенті на питання про НЛО, коли як першого лорда Адміралтейства його опитували щодо поміченого незвичайного об’єкту над морем. Це було ще 1912 року, коли у Британії були сильно занепокоєні поведінкою Німеччини, і депутати хотіли знати, чи це не був німецький цепелін (дирижабль із жорстким каркасом). Черчилль заперечив, що це був цепелін, але таємниця щодо того, що ж це було, залишається досі.

Загалом документи свідчать, що у часи «холодної війни» британський уряд часто серйозно ставився до інцидентів із НЛО. Так 1957 року міністерство оборони було настільки стурбоване, що було проведене спеціальне засідання урядового комітету з питань розвідки на цю тему. Але опубліковані файли свідчать, що офіційна позиція змінилася після «холодної війни».

«На початок 1990-х років громадський інтерес був і надалі високим, а от інтерес військових до цих об’єктах дуже впав. Ніхто більше вже не хотів навіть розслідувати такі інциденти», – говорить Дейвід Кларк.

Люди хочуть вірити в НЛО

На думку доктора Кларка, дуже багато людей хочуть вірити у літаючі тарілки. Тож навіть коли уряд розкриває те, що знає про них, завжди знаходиться хтось, хто поширює теорії змови.

За словами фахівця, часто можна пояснити навіть найдивніші помічені об’єкти, але залишаються і непояснені явища. Наприклад, під час війни були повідомлення з усіх сторін конфлікту про переслідування дивними літаючими об’єктами, про незрозумілі джерела світла, тощо. Американські пілоти повідомляли, як їхні літаки оточували дивні об’єкти зі світлом, що блимає, які змінювали напрямок польоту. Вони не відповідали виглядові наявних у ворога літаків. Про подібні речі повідомляли також німці й британці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG