Доступність посилання

ТОП новини

На Тернопільщині проходить фестиваль «Лемківські дзвони»


На Тернопільщині урочище Діл біля Монастириська на два дні стало лемківською столицею – тут проходить ХІІ Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини».

Вже першого дня він зібрав близько 15 тисяч гостей. Серед них представники не лише українських областей, куди лемки були переселені 65 років тому – Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Рівненської та інших, а й із Польщі, Словаччини, Сербії, Хорватії.

За словами голови Івано-Франківського обласного товариства «Лемківщина» Степана Криницького, через стільки років пронесли любов до своєї землі, звідки були насильно вирвані, до культури, пісень. У липні лемківський фестиваль проходив у Польщі, тепер на Тернопільщині – і це дуже добра традиція, наголосив він.

За два дні фестивалю виступить близько 80 колективів, у репертуарі переважають лемківські пісні.

Діють також виставки народних майстрів, запалена лемківська ватра.

Голова Тернопільської обласної держадміністрації Михайло Цимбалюк повідомив, що в урочищі Діл буде створений постійно діючий лемківський музей під відкритим небом, буде в ньому і вулиця відомих лемків. А фестиваль лемківської культури проводитиметься кілька разів на рік.
XS
SM
MD
LG