Доступність посилання

ТОП новини

Освітяни продали у трудове рабство своїх студентів?


Львів – Сьогодні тернопільський суд має вирішити питання про запобіжний захід щодо керівництва та викладачів одного з тернопільських вишів, які під приводом практики відправили 46 студентів та студенток у трудове рабство в Болгарію. За даними відділу боротьби з міжнародними організованими злочинними групами УБОЗ МВС в Тернопільській області, організована група освітян займалась торгівлею людьми.

За офіційною інформацією правоохоронців, примусову трудову практику студентам організували шестеро викладачів одного з тернопільських вишів, одна з кафедр якого займалась міжнародною співпрацею і, відповідно, мала контакт з іноземцями, буцімто для проходження студентської практики за кордоном. Насправді метою такої співпраці було вербування молодих людей для заробітків за кордоном.

Весною студентам повідомили, що з 12 червня до 5 вересня вони матимуть тренінги та лекції за кордоном. Як стало відомо Радіо Свобода, мова йшла про Болгарію. Викладачі погрожували своїм підопічним, що у разі відмови від поїздки їм не зарахують практику і, відповідно, не переведуть на наступний курс навчання.

У посольстві Болгарії в Україні молодим людям відкрили туристичні візи. Але кожен студент заплатив по 140 євро керівництву вишу, це при тім, що студентські візи безкоштовні… Загальна сума прибутку викладачів становила 6440 євро.

У Болгарії тернопільські студенти працювали чорноробочими

46 дівчат і хлопців привезли у Болгарію. Закордонні паспорти викладачі передали місцевому громадянину. Молодих людей влаштували працювати чорноробочими, в готелі і заклади громадського харчування. Однак гроші тернопільські студенти за свою роботу не отримували. Як інформують убозівці, кошти легалізували через кілька туристичних фірм, потім переводили у готівку і гроші між собою розділяли викладачі вишу.

Якщо в середньому один студент щонайменше заробляв 600 євро на місяць, то місячний прибуток їхніх наставників у Тернополі становив майже 30 тисяч євро. Молодим людям вдалося повідомити про своє трудове рабство батьків, а ті уже звернулись в УБОЗ.

Як інформує Радіо Свобода y начальник центру громадських зв’язків УМВС у Тернопільській області Сергій Шворников, за фактом торгівлі людьми порушено кримінальну справу.

«Тут усе керівництво вишу мало дотичність до цієї справи, прості викладачі – то так… Під приводом практики змусили, по суті, студентів поїхати. Вони працювали там на чорних роботах – прибирали, мили посуд, а за працю нічого не отримували. Ця практика не мала нічого спільного з навчанням», – розповів Сергій Шворников.

Тернопільські правоохоронці утримуються від детальнішої інформації. Відомо, що майже половина студентів уже повернулась в Україну і свідчать у правоохоронних органах.

Сьогодні тернопільський суд вирішить питання про запобіжні заходи щодо керівництва вишу і викладачів, які продали студентів у трудове рабство. Це уже не перший випадок в Україні, коли освітяни у такий спосіб заробляють на своїх вихованцях. Торік схожий випадок трапився в одному з київських вишів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG