Доступність посилання

ТОП новини

Вчені заявляють про прорив у дослідженні хвороби Альцгеймера


Прага – Хвороба Альцгеймера – невиліковна і доволі поширена хвороба переважно старших людей, яка проявляється у частковій втраті пам’яті і може призводити навіть до повного розладу психіки. Бельгійські дослідники кажуть, що знайшли спосіб, як доволі точно передбачити, хто може захворіти на цю недугу. Результати їхніх досліджень опубліковано в останньому числі журналу Archives of Neurology, який видає Американська медична асоціація.

Від хвороби Альцгеймера потерпають десятки мільйонів людей у всьому світі, включно з Україною. Незважаючи на багаторічні дослідження, вчені досі не знають не тільки як вилікувати хворих, але й як точно поставити їм діагноз.

Принаймні так було дотепер. Науковці на чолі з Геертом де Меєром із бельгійського університету міста Гента повідомляють, що разом із американськими колегами вже знайшли спосіб, як передбачити, хто захворіє на недугу, з точністю у 90 відсотків.

Для цього вчені визначили три типи білків-«маркерів» – бета-амілоїдний протеїн і два різновиди тау-протеїнів. Певні їхні рівні у спинномозковій рідині з великою ймовірністю свідчать про хворобу.

Дослідники тепер кажуть, що можуть з великою точністю передбачити, чи той, хто зараз має проблеми з пам’яттю, років через п’ять захворіє на Альцгеймера. Дотепер можна точно встановити діагноз цієї хвороби лише посмертно – після розтину.

Виринає етична проблема – чи повідомляти пацієнту


Відкриття має важливе значення для українських вчених, сказав Радіо Свобода доктор медичних наук, завідувач кафедри терапії та геріатрії Національної медичної академії післядипломної освіти Леонід Стаднюк.

«Це, з одного боку, можливість більш ранньої діагностики, а значить, це буде говорити про те, що для цієї людини будуть спеціальні методи тренування, прийом препаратів більш активний, і це має певне значення у плані вивчення самої природи цього процесу», – зазначає український медик.

Водночас багато роботи ще попереду. Ще треба з’ясувати, чи клінічні дані бельгійських вчених із діагностики хвороби Альцгеймера можна відтворити у щоденних умовах роботи медичних закладів.

Тут також відразу виринає етична проблема, чи повинні лікарі інформувати своїх пацієнтів про те, що у них напевно розвинеться хвороба Альцгеймера. Тим паче, що недуга поки що невиліковна, а результати тестів спинномозкової рідини можуть відрізнятися залежно від лабораторії. Дискусії з цього приводу ще тривають, але тепер в них більше оптимізму.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG