Доступність посилання

ТОП новини

Росія встановила в Абхазії протиповітряну ракетну систему


Установка ракетної системи з серії С-300П. Як вважають, в Абхазії розміщена одна з її модифікацій (архівне фото)
Установка ракетної системи з серії С-300П. Як вважають, в Абхазії розміщена одна з її модифікацій (архівне фото)

Прага – Росія заявила, що розмістила в сепаратистській Абхазії потужну ракетну систему протиповітряної оборони, відому як С-300. Ця заява викликала задоволення в фактичній владі Абхазії, протести в решті Грузії і здивування в самій Росії.

Військово-повітряні сили Росії розмістили на території Абхазії один комплекс протиповітряної оборони С-300, заявив у середу головнокомандувач російських ВПС генерал-полковник Олександр Зелін.

За його словами, ця система має забезпечити протиповітряну оборону цього сепаратистського регіону Грузії, що його Росія має за окрему «державу».

У фактичному уряді самопроголошеної Абхазії привітали це оголошення й заявили, що цей крок здійснений відповідно до угод про військову співпрацю з Росією.

У Тбілісі ж Міністерство закордонних справ висловило протест і закликало міжнародну спільноту «вжити рішучих заходів для припинення мілітаризації окупованих територій Грузії з боку Росії».

Саме окупованими Росією територіями вважають у Грузії Абхазію та ще один сепаратистський регіон, Південну Осетію, в яких Росія після війни з Грузією 2008 року залишила свої війська.

Розміщення російського ракетного комплексу в Абхазії грузинське МЗС називає «надзвичайно небезпечним і провокаційним кроком».

Тбілісі непокоять «деструктивні дії Росії»


Віце-прем’єр-міністр і міністр реінтеграції Грузії Темур Якобашвілі в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив, що розміщення такої потужної російської системи протиповітряної оборони в Абхазії порушує умови мирних домовленостей, укладених 2008 року за посередництва президента Франції Ніколя Саркозі.

На думку Якобашвілі, це мало б також занепокоїти союз НАТО.

«Немає сумніву, що це розміщення явно суперечить домовленості Саркозі про перемир’я, це по-перше. А по-друге, воно змінює військову рівновагу в регіоні. Розміщення такої системи спрямоване не тільки проти самої Грузії і є ще одним свідченням деструктивних дій Росії», – заявив грузинський віце-прем’єр.

«Із гармати по горобцях»


Тим часом московський військовий експерт Олександр Ґольц в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що, на його думку, дії Росії принаймні дивні.

«Це класична історія – стріляти з гармати по горобцях. Найбільш далекосяжний наразі російський комплекс С-300, здатний утримувати понад 10 цілей і діяти на відстані 80–100 кілометрів, – це класична ілюстрація цього принципу «з гармати по горобцях». Я не впевнений, що в грузинських військово-повітряних силах є десять літаків», – сказав російський експерт.

Зенітна ракетна система середньої далекосяжності типу С-300П і її модифікації (як вважають, в Абхазії розмістили саме одну з них) з’явилися на озброєнні тодішнього СРСР іще наприкінці 1970-х років і експортувалися до багатьох країн. Вона досі вважається за одну з найкращих у світі в своєму класі, особливо після модифікацій 1990-х років.

Після короткої 5-денної війни з Грузією Росія на порушення згаданих мирних домовленостей залишила Південну Осетію та Абхазію під контролем своїх військ, а згодом і визнала ці сепаратистські регіони Грузії за «самостійні держави». Попри всі дипломатичні зусилля Москви, таке ж визнання здійснили відтоді ще тільки три країни світу: Венесуела й Нікарагуа в Латинській і Центральній Америці і тихоокеанська держава-атол Науру.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG