Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки магнітних бур


За три роки Землю вдарить велика магнітна буря, прогнозують фахівці Американського управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA). Вони також зазначають, що збурення магнітного поля Землі може призвести до техногенних аварій. Ймовірні наслідки – виведення з ладу мобільного зв’язку, збої в роботі комп’ютерів, банківської системи тощо. Дві магнітні бурі меншої потужності очікуються і цього року. Чим вони загрожують електроніці та як впливають на здоров’я людей?

Причина магнітних бур - спалахи на Сонці. Викинуті ними частинки досягають Землі та збурюють магнітне поле планети. Це може
тривати і кілька годин, і кілька діб. Від початку нинішнього року було три магнітні бурі: у квітні, травні та цього місяця (3-5 серпня), повідомив завідувач лабораторії астрономії Інституту космічних досліджень НАН України Олексій Парновський.

«В останні три роки була аномально низька сонячна активність. Цих бур було дуже мало, тому кожній бурі приділяється підвищена увага. Спеціалісти із Сполучених Штатів передбачають, що найближчий максимум сонячної активності буде у 2013 році. Особисто я більш схильний до думки російських фахівців, які призначають його на 2015 рік», - пояснює Олексій Парновський.

Магнітні бурі впливають на електроніку

Олексій Парновський прогнозує, що через три роки магнітні бурі виявляться потужнішими, ніж цьогорічні, але вони поступатимуться за силою бурям осені 2003 року. Тоді на Сонці стався спалах, енергії якого могло б вистачити для постачання електрикою багатомільйонного мегаполіса упродовж 200 мільйонів років.

«Найбільш відчутно магнітні бурі впливають на космічні апарати та на космонавтів, які знаходяться у Космосі. І все це може призводити до втрати космічних апаратів, як це неодноразово було. Крім того, вони негативно впливають на радіозв’язок, на роботу навігаційно-супутникових систем (GPS). І крім того, вони шкідливо впливають на наземні системи, такі, як лінія електропередач», - наголошує Олексій Парновський.

Зі свого боку, фахівці Американського управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) прогнозують - через три роки буря може бути настільки потужною, що не виключені техногенні аварії. Зокрема, можуть виникнути серйозні проблеми у банків, передусім – у їхніх клієнтів, розповів Радіо Свобода колишній голова Державного комітету інформатизації України Ігор Рубан.

«Якщо уявити, що все на території України вийшло з ладу - в першу чергу постраждає банківська система. Тобто всі електроні транзакції за допомогою комп’ютерної техніки і телекомунікаційних систем (всі проходження грошей, всі банкомати і т.д.) - це наймасовіше, що може створити проблеми. Напевно, може постраждати медичне обладнання у поліклініках, електронні системи життєзабезпечення (дихання, кровообігу і так далі). Інших таких критичних речей я не бачу», - зазначив Ігор Рубан.

«Навіть здорова людина почуває себе не дуже добре під час магнітних бур»

Жертвою магнітних бур може бути не лише техніка, а й людина. Причому, на неї може вплинути і невелика за потужністю буря, говорить заступник директора управління Академії медичних наук України Людмила Овсянікова.

«Вже відомо, що під час магнітних бур швидка допомога виїжджає частіше. І це хворі, які мають проблеми з серцево-судинною системою, особливо після інсульту чи після інфаркту. І навіть здорова людина почуває себе не дуже добре під час магнітних бур», - зауважує Людмила Овсянікова.

Організм здорової людини має потенціал, щоб протидіяти впливу магнітних бур, наголошує Людмила Овсянікова. Головне – не блокувати цей потенціал неправильним способом життя. «Для цього треба раціонально харчуватися, не курити, не вживати алкогольних напоїв та робити фізичні вправи», - додала вона.

За підрахунками психологів, 13% дорослих українців - це так звані «тривожні» люди, схильні до навіювання. Вони чутливо сприймають будь-які природні катаклізми. І магнітні бурі – не виняток, зазначає, зі свого боку, психолог Олена Ліщинська.

«Інформація про різні такі сонячні катаклізми і про всякі неприємні наслідки для планети в цілому – вона пригнічує, погано впливає саме на тих людей у яких є певні індивідуальні особливості», - пояснила психолог.

Люди, на яких впливають магнітні бурі, поділяються на кілька категорій, зазначають фахівці. В одних самопочуття погіршується незадовго до початку бурі, в інших – під час неї, а є люди, хто відчуває вплив за три доби після закінчення збудження магнітного поля планети.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG