Доступність посилання

ТОП новини

Багатодітним родинам видають посвідчення, які гарантують їм пільги


Посвідчення для багатодітних родин
Посвідчення для багатодітних родин

Львів – 8 місяців держава зволікала з видачею посвідчень для багатодітних родин, без яких вони були позбавлені життєвонеобхідних пільг. Львівщина першою отримала бланки і державні чиновники просять багатодітні сім’ї якомога швидше зголошуватись для отримання посвідчень.

Посвідчення виготовлене у вигляді паспорта. Один із батьків отримає червоний документ, а кожна дитина, їх у Львівській області 77 тисяч, синій. Посвідчення безкоштовні, і батьки мають звернутись по них у районні адміністрації.

Перші посвідчення багатодітним родинам вручать до Дня Незалежності. А це означає, що «кожне відомство, міністерство розпише усі пільги», – запевняє начальник управління сім’ї, молоді та спорту Львівської ОДА Андрій Рожнятовський.

Пільги гарантовані наразі на папері

З 1 січня почав діяти закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», який передбачає пільги для багатодітних родин: 50% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, абонплату за телефон, на паливо. Дітям закон гарантує безкоштовні ліки за рецептом лікаря, щорічний медогляд і диспансеризацію в державних і комунальних шпиталях, компенсацію витрат на зубопротезування, безкоштовне користуватись усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), залізничним і водним, автобусами приміських і міжміських маршрутів.

Родини з 5 і більше дітей звільнятимуть від оплати за навчання у вишах та коледжах. Хоч закон і гарантує ці пільги, але багатодітні родини 8 місяців їх не отримують, бо держава не забезпечила необхідними посвідченнями, як це передбачено законодавством. Перерахунок на пільги багатодітним увесь цей час не здійснювався і навряд чи їм компенсують гроші.

В середньому на одного члена багатодітної родини припадає 330 гривень

Чи діятимуть ці пільги взагалі навіть при наявності посвідчення, Петро Галущак, батько шістьох дітей, досі сумнівається. Адже держава має гарантувати покриття усіх цих фінансових видатків, кожне міністерство, відомство ухвалити відповідне рішення і направити їх на місця. А пільги для багатодітних родин життєвонеобхідні, бо в такій сім’ї на одну людину припадає 330 гривень у місяць. Вижити за ці гроші складно.

«З одягом виручає «секенд хенд». Важко у школу підготувати, але книжки видають безкоштовно, наплічники переходять одному від другого. Отак і виживаємо. Складно оплачувати комунальні послуги. Бо пільги передбачені, їх насправді нема, встановлені норми на споживання газу, але є різниця, коли живе 2 людей і 8, – говорить Петро Галущак. – Ми споживаємо більше води, електропостачання, газу. Уже численні листи надіслали до уряду. Нас цікавить, а за ті 8 місяців, коли закон гарантував пільги, а не видав посвідчень, хтось щось компенсує?»

Львівщина уже отримала 26 тисяч посвідчень. Посадовці запевняють, що буде строгий контроль, щоб уникнути будь-яких спекуляцій при видачі документів. Львівська область входить у трійку регіонів – лідерів щодо кількості багатодітних родин, а першість – у Рівненщини.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG