Доступність посилання

ТОП новини

Стабільні ціни на продукти – надія уряду та песимізм експертів


Київ – Ціни на продукти в Україні стабілізувалися і найближчим часом рости не будуть, заявляють представники Мінекономіки, аргументуючи високим врожаєм та дефляцією. Натомість незалежні експерти прогнозують подорожчання основних продуктів через сезонні коливання та зміну цін на світових ринках.

Від початку серпня хліб, молоко та цукор подорожчали менше, ніж на відсоток, вартість олії та м’яса не змінилася. А курятина та яйця навіть подешевшали. На тлі дефляції гривні це дає змогу говорити про тривалу стабілізацію продовольчих цін, переконаний директор департаменту цінової політики Міністерства економіки Олександр Савицький.

«Ми бачимо динаміку виходу економіки з рецесії. Серпень був дефляційним місяцем, і гадаю, ця тенденція збережеться. Сьогодні загального зростання цін товарів продовольчої групи немає», – говорить урядовий фахівець із цінової політики.

Українські хліб та цукор не можуть дорожчати?

Заступник Міністра економіки Михайло Русинський заявив, що цьогорічний урожай цукрового буряку зможе повністю забезпечити Україну цукром, а заяви про те, що він скоро подорожчає – безпідставні.

«Немає підстав для подорожчання, на світових ринках ціни на цукор-сирець знижуються, Індія, найбільший експортер, зібрала хороший врожай. На Нью-Йоркській біржі за останні кілька тижнів ціна впала на понад 4 відсотки», – каже урядовець.

Заступник міністра очікує врожаю зернових в Україні обсягом понад 40 мільйонів тонн. І це, на його думку, дає підстави говорити про стабілізацію цін на хліб та м’ясо, оскільки зерно є одним із основних кормів для худоби та птиці, утім він не виключає незначного подорожчання м’яса.

Аналітик українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа погоджується з тим, що для здорожчання цукру немає економічних підстав, проте очікує коливань цін на інші продукти.

«Гадаю, за багатьма продуктами харчування ми повернемося до рівня січня-лютого 2010 року, тобто вони дещо подорожчають. Водночас не варто очікувати карколомних стрибків цін – це будуть сезонні коливання», – резюмує експерт.

Ціни триматимуть, «прикриваючи» кордон – експерт


Тим часом експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій вважає стабілізацію цін на продукти в нинішніх умовах малореальною.

«Україна не відокремлена від світу, і залежить від світових коливань цін. А ціни на цукор та зерно на світових ринках нині далекі від стабільних. Однак через погані погодні умови дорожчає саме продовольче зерно. Фуражного це стосується меншою мірою», – пояснює експерт.

Олександра Бетлій припускає, що уряд намагатиметься стримувати ціни на деякі продукти адміністративними методами. До таких методів вона відносить і ті перепони, які відчувають експортери зерна на українському кордоні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG